Bitcoin koers

In de grafiek hieronder zie je de huidige Bitcoin koers en historische data. Je kunt de grafiek aanpassen door rechtsboven de tijdsperiode te wijzigen. Om direct Bitcoins aan te schaffen kun je de kolom onder de grafiek gebruiken. Je zal dan worden doorverwezen naar Bitvavo, om hier je aankoop af te ronden.

Meer informatie over de Bitcoin koers

Geschiedenis van de Bitcoin koers

Bitcoin is redelijk nieuw, de munt bestaat nog maar enkele jaren. Desondanks heeft Bitcoin al een flinke geschiedenis achter zich. De munt is in de laatste jaren flink in waarde gestegen. Er zijn verschillende ups en downs geweest in de koers. Deze zijn vaak veroorzaakt door bijzondere gebeurtenissen die zijn voorgevallen sinds het ontstaan van Bitcoin.

3 januari 2009 - De eerste Bitcoin

Een historische datum voor Bitcoin, is 3 januari 2009. Op deze dag werd het allereerste Bitcoin blok ‘gemijnd’ op de zogenoemde Blockchain door de mysterieuze bedenker van de cryptomunt, Satoshi Nakamoto. Op dit moment was 1 Bitcoin nog niets waard.

Oktober 2009 - Eerste BTC/USD koers

Op 5 oktober 2009 kwam New Liberty Standard als eerste met een dienst waarmee Bitcoins konden worden gekocht en verkocht. Voor slechts 1 dollar was het op deze datum mogelijk om maar liefst 1309 Bitcoins te kopen. Iets wat nu niet meer voor te stellen is, ondanks het slechts een aantal jaren geleden is. De prijs van een Bitcoin werd destijds bepaald aan de hand van de elektriciteitskosten die benodigd waren voor het minen van een Bitcoin.

Mei 2010 - Man koopt twee pizza's voor 10.000 Bitcoins

22 mei 2010 is een belangrijke dag in de geschiedenis van Bitcoin. Op deze dag werd de munt voor het eerst gebruikt voor het kopen van een goed. Een man besloot twee pizza’s te bestellen voor een bedrag van 10.000 Bitcoins. Als de verkoper deze Bitcoins heeft behouden, mag deze zichzelf een zeer gelukkige multi-miljonair noemen. Omdat de bestelde pizza’s een waarde hadden van ongeveer $25,-, wordt de waarde van 1 Bitcoin op deze datum op ongeveer $0,0025 geschat.

Februari 2011 - Bitcoin koers voor het eerst boven de 1 dollar

In de tweede maand van het jaar 2011 tikt Bitcoin voor de eerste keer in de geschiedenis een koers aan van $1,- per Bitcoin.

November 2012 - Eerste Bitcoin halving

Op 28 november 2012 is de beloning voor het minen van een Bitcoin blok voor het eerst gehalveerd. Bij de lancering van Bitcoin kreeg een Bitcoin-miner exact 50 Bitcoins voor het minen van een blok. Dit is op 28 november 2012 gehalveerd naar een beloning van 25 Bitcoins per gemined blok. In de code van Bitcoin is vastgelegd dat de beloning voor het minen van de munt ongeveer eens per 4 jaar wordt gehalveerd. De prijs van 1 Bitcoin was op deze dag ongeveer €9,50.

November 2013 - Senaat van Amerika is positief over de toekomst van Bitcoin / Bank of China staat Bitcoin toe

Op 18 november 2013 is de senaat van Amerika bijeengekomen om te praten over Bitcoin. Hierna kwam het nieuws naar buiten dat de senaat de toekomst van Bitcoin rooskleurig inziet en enthousiast is over de cryptomunt. 2 dagen later, op 20 november 2013, komt de Bank of China met het nieuws naar buiten dat zij de inwoners van China officieel toestaan om Bitcoins te bezitten. De koers van 1 Bitcoin steeg flink in november 2013. Op 1 november stond de koers op €150,-, om vervolgens te stijgen naar een niveau van €823,- op de 30e van de maand.

Januari 2015 - Bistamp wordt gehackt

In januari 2015 werd Bitstamp, een grote Bitcoin Exchange gehackt. Hackers krijgen het voor elkaar om duizenden Bitcoins te stelen. Bitstamp heeft financiële gevolgen voor haar gebruikers weten te voorkomen, echter is het vertrouwen in de exchange sinds deze gebeurtenis flink gedaald. Ook de koers van Bitcoin daalde na deze gebeurtenis. De koers stond op ongeveer €240,-, maar bereikte een aantal dagen later een dieptepunt van €153,-.

Juli 2016 - Block rewards voor de tweede keer gehalveerd

Op 9 juli 2016 is de beloning voor het minen van een Bitcoin blok voor de tweede keer gehalveerd. Ditmaal van 25 naar 12,5 Bitcoins per succesvol gemined blok. Op deze datum stond de prijs per Bitcoin op €601,-, een weekje later stond deze op ongeveer hetzelfde niveau, zo’n €598,- per Bitcoin.

April 2017 - Bitcoin een wettig betaalmiddel in Japan

Op 1 april 2017 heeft de Japanse overheid Bitcoin als wettig betaalmiddel verklaart. En nee, dit was geen 1 april grap. Dat dit geen grap was, was wel aan de koers te zien. Op 1 april 2017 noteerde de prijs per Bitcoin €1004,-. Aan het eindevan de maand, stond de prijs op maar liefst €1214,-.

December 2018 - Forbes heeft Bitcoin dood verklaart

Op 7 december 2018 komt Forbes, een groot Amerikaans business magazine met het artikel ‘Is Bitcoin going to zero’ naar buiten. Op dit moment is de stemming in de Bitcoin markt erg pessimistisch. Niet gek, want de koers is gedaald van een hoogtepunt van meer dan €16.200, naar een bedrag van ongeveer €3.100 per Bitcoin. In het artikel verklaart Forbes de cryptomunt dood en wordt er geen toekomst meer gezien in de munt.

Maart 2021 - Bitcoin vestigd record na record

Het vertrouwen in Bitcoin lijkt volledig terug. De koers van Bitcoin vestigt sinds enkele maanden record na record. Op 15 maart 2021 weet de prijs op enkele exchanges een recordhoogte van meer dan €50.000,- te bereiken.

Veelgestelde vragen over de Bitcoin koers

De Bitcoin koers van dit moment kun je in de grafiek bovenaan deze pagina vinden. Ook kun je hierop de koers van Bitcoin bekijken op verschillende momenten in het verleden.

De Bitcoin koers komt tot stond door vraag en aanbod. Als personen een bepaalde prijs willen betalen om Bitcoins te kopen en anderen hun Bitcoins voor deze prijs willen verkopen, vind een transactie plaats. Als er meer personen Bitcoins willen kopen dan dat er personen zijn die Bitcoins willen verkopen, zal de prijs stijgen. Tegenovergesteld, wanneer er meer personen zijn die Bitcoins willen verkopen, dan dat er personen zijn die Bitcoins willen kopen, zal de prijs dalen.

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Verschillende factoren hebben invloed op de Bitcoin prijs. Het is nooit met zekerheid te zeggen of de koers op korte maar ook op de lange termijn zal stijgen of dalen.

Het volgen van macro-economische ontwikkelingen en het toepassen van technische analyse zijn middelen om hierbij meer houvast te geven.

Je zal voor jezelf moeten bepalen welke prijs je bereid bent te betalen voor het kopen van (een stukje) Bitcoin. Er zijn aankoop strategieën om je meer houvast te geven bij het bepalen op welk moment Bitcoin te kopen. Op onze pagina over het kopen van Bitcoins kun je hier meer over lezen.