Het kopen van Bitcoin's

Bitcoin is verreweg de populairste cryptomunt. De interesse in de munt neemt steeds verder toe en steeds meer personen willen Bitcoins kopen. Mogelijk wil je ook Bitcoins (of een stukje hiervan) aanschaffen. Op deze pagina vind je hoe je dit kan doen op een veilige manier, welke opties er zijn om Bitcoins te kopen, hoe je zo min mogelijk transactiekosten betaald en hoe je beginnersfouten kunt voorkomen.

Snel navigeren

Waar Bitcoin kopen?

De eerste stap voor de aanschaf van je Bitcoins is het vinden van een geschikte broker. Er zijn vele verschillende aanbieders, waardoor het lastig kan zijn om door te bomen het bos te zien. Daarom zullen wij onze ervaringen met je delen over de naar onze mening beste brokers, zodat je op basis van deze informatie kan bepalen welke broker het meest voor je geschikt is.

We hebben verschillende brokers beoordeeld op de volgende kenmerken: gebruiksgemak, taalinstellingen, kosten en betaalmogelijkheden. Zo kan je aan de hand van deze informatie bepalen wat voor jou de beste optie is.

De brokers waarmee wij goede ervaringen hebben en hebben voorzien van een beoordeling zijn: Coinbase, Bitvavo, BTC Direct en LiteBit.

Coinbase

Gebruiksgemak

Taal
Kosten
Betaalmogelijkheden


Ons cijfer

5/5

Engels / Nederlands
Hoog (optie tot laag)
iDeal, Creditcard, Overboeking

4.5/5

Bitvavo

Gebruiksgemak

Taal
Kosten
Betaalmogelijkheden


Ons cijfer

5/5

Nederlands
Laag
iDeal, Creditcard, Overboeking

5/5

BTC Direct

Gebruiksgemak

Taal
Kosten
Betaalmogelijkheden


Ons cijfer

4/5

Nederlands
Hoog
iDeal

3/5

LiteBit

Gebruiksgemak

Taal
Kosten
Betaalmogelijkheden


Ons cijfer

4.5/5

Nederlands
Hoog
iDeal, Overboeking

2.5/5

Bitcoin kopen via Coinbase

Coinbase is wereldwijd verreweg het bekendste platform voor het kopen van Bitcoin en andere cryptomunten. De website van Coinbase is gemakkelijk in gebruik en een account aanmaken is vrij eenvoudig. Het fijne aan Coinbase is dat zij een optie bieden om je Bitcoins bij hen op te slaan. Voor het investeren van kleine bedragen is dit erg handig. Bij het investeren van grotere bedragen in Bitcoin is het ten zeerste aan te raden om over te gaan naar een hardware wallet.

De transactiekosten voor het kopen van Bitcoins via Coinbase zijn aan de hoge kant. Echter is er een manier om deze kosten flinkte reduceren. Voor de aanschaf van €100,- aan Bitcoins betaal je bij Coinbase normaal gesproken €2,99 aan transactiekosten. Dit is bijna 3% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn echter te verlagen naar 0,5% van het aankoopbedrag. Dit kan door gebruik te maken van de Pro functie van Coinbase, genaamd Coinbase Pro. Het is niet nodig om hier een nieuw account voor aan te maken. Inloggen is mogelijk met je normale Coinbase account. Coinbase Pro is echter wat lastiger in gebruik, vooral wanneer je nieuw bent met investeren. Maar, als je eenmaal door hebt hoe dit platform werkt loont het de tijd die je kwijt bent aan het uitzoeken hoe dit werkt, doordat dit zich terugbetaald in lagere transactiekosten.

Coinbase bied vele betaalmethoden, waaronder iDeal en Creditcard. Voor vrijwel iedere persoon heeft Coinbase een geschikte methode waarmee geld naar de website kan worden overgemaakt om Bitcoins mee aan te schaffen.

Wij hebben zelf goede ervaringen met Coinbase. Vandaar dat wij een waardering van 4,5 sterren hebben gegeven. Het enige minputje dat we hebben zijn de transactiekosten, maar na je te verdiepen in de Pro functie is dit in principe opgelost.

Direct aanmelden bij Coinbase?

Bitcoin kopen via Bitvavo

Bitvavo heeft in Nederland een uitstekende reputatie voor de aanschaf van cryptovaluta, waaronder het kopen van Bitcoins. Het bedrijf is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. Via de website van Bitvavo is het gemakkelijk om Bitcoins aan te schaffen. De website bied hetzelfde gebruiksgemak als de website van Coinbase. Bitvavo bied net als Coinbase de optie om je cryptomunten bij hen op te slaan, wat makkelijk kan zijn bij het investeren van wat kleinere bedragen.

De reputatie van Bitvavo is mede zo goed vanwege de lage transactiekosten die over aankopen betaald hoeven worden. Deze kosten bedragen maximaal 0,25% van het aankoopbedrag en lopen verder af naarmate er voor een groter bedrag wordt aangekocht. Het is bij Bitvavo mogelijk om al vanaf een bedrag van slechts €1,- Bitcoins aan te schaffen. Net zoals Coinbase bied Bitvavo vele betaalmethoden, waaronder Creditcard en iDeal.

Naar onze mening is Bitvavo een van de betere bedrijven om je Bitcoins bij aan te kopen. Het gebruiksgemak en de lage transactiekosten maken de website geschikt voor zowel de beginnende investeerder als voor de meer ervaren investeerder, die op zoek is naar een platform met lage kosten.

Bitcoin kopen via BTC Direct

BTC Direct is net als Bitvavo een bedrijf van Nederlandse bodem. Het is op de Nederlandse markt een redelijk grote speler op het gebied van cryptovaluta. Naast dat je bij hen Bitcoins en andere munten kunt kopen, bieden zij hun klanten extra waarde in de vorm van informatie. Het bedrijf verspreid een wekelijkse nieuwsbrief onder haar klanten met updates over de cryptomarkt. Verder verkopen zij de Nederlandse versie van het boek ‘De Bitcoin Standaard’. Een boek dat voor iedere Bitcoin investeerder zeer relevant is.

Qua gebruiksgemak is BTC Direct een prima optie. Het enige dat BTC Direct niet heeft, wat de andere platformen hier besproken wel hebben, is de optie tot het opslaan van je Bitcoins bij BTC Direct zelf. Wil je Bitcoins kopen bij BTC Direct, dan zul je deze moeten opslaan in je eigen Bitcoin wallet.

BTC Direct is een betrouwbare partij voor het kopen van Bitcoins. Op de website van het bedrijf geven zij aan al meer dan 900.000 orders te hebben uitgevoerd en meer dan 400.000 gebruikers te hebben. Over aankopen bij BTC Direct dienen redelijk hoge transactiekosten te worden betaald. 

Wij zien BTC Direct als een betrouwbare partij waar op gemakkelijke wijze Bitcoins kunnen worden aangeschaft. Echter zijn de relatief hoge transactiekosten naar onze mening een flink minpunt aan het kopen van Bitcoins bij dit bedrijf.

Direct Bitcoins kopen bij BTC Direct?

Bitcoin kopen via LiteBit

LiteBit is een redelijk bekende website waar je Bitcoins kunt kopen. Echter zijn de meningen over deze website verdeeld. Vele personen klagen over de slechte klantenservice van het bedrijf. Toch doet LiteBit haar best deze personen te helpen. Dit blijkt uit reviews die op Trustpilot worden geplaatst. Personen die een negatieve review plaatsen met een klacht over LiteBit, krijgen van LiteBit zelf een nette reactie waarmee zij de problemen of kalchten van deze personen porberen te verhelpen.

Indien je niet van plan bent om hoge transactiekosten te betalen, kun je beter niet kiezen voor LiteBit. De kosten van LiteBit zijn namelijk aan de hoge kant. Wel is LiteBit gemakkelijk in gebruik. Echter is het gebruiksgemak niet zo zeer onderscheidend van andere bedrijven waarbij je Bitcoins kunt kopen.

Qua betaalmogelijkheden zit je bij LiteBit prima, naast dat je hier kunt betalen met zowel creditcard en iDeal, heeft LiteBit nog meer betaalmogelijkheden. Verder bied LiteBit de optie om je Bitcoins bij hen te stallen nadat je ze hebt aangekocht. Wat zoals eerder benoemd, eventueel handig zou kunnen zijn bij de aankoop van kleinere bedragen aan Bitcoin.

In het verleden hebben wij goede ervaringen gehad met LiteBit. Echter is onze mening bijgedraaid nadat er meerdere malen een data lek is geweest waarbij persoonsgegevens zijn gelekt. Dat dit eenmalig zou gebeuren, zou al vervelend zijn, echter is dit niet een keer, maar meerdere malen gebeurt. Dat is naar onze mening een slechte zaak. Wij zijn van mening dat er betere plaatsen zijn waarbij je Bitcoins aan kunt schaffen.

Toch liever Bitcoins kopen via LiteBit?

Bitcoins veilig opslaan

Na de eerste stap, het kiezen van de juiste plaats voor het kopen van je Bitcoin, volgt stap 2. Dit is het maken van een Bitcoin portemonnee, ook wel Bitcoin wallet genoemd. Zoals benoemd is het bij enkele verkopers van Bitcoin mogelijk je gekochte Bitcoins bij hen op te slaan. Echter, indien er iets mis gaat met deze aanbieder, dan ben je je Bitcoins kwijt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om een eigen Bitcoin wallet aan te maken. 

Er bestaan verschillende soorten wallets. Het is mogelijk om online een wallet aan te maken, maar nog veiliger, is om een hardware wallet aan te schaffen, die als offline wallet kan worden beschouwd. Zo’n wallet kan onmogelijk worden gehackt, waardoor je over de ultieme bescherming van je Bitcoins beschikt.

Het aanmaken van een online Bitcoin wallet

Het voordeel van een online wallet, is dat deze vaak snel, gemakkelijk en tevens gratis aan te maken is. Daarnaast is er weinig kennis nodig om zo’n dergelijk wallet aan te maken. Je dient enkel opzoek te gaan naar een aanbieder waar zo’n wallet aangemaakt kan worden en vervolgens de stappen te volgen. Het nadeel van een online wallet, zit ‘m eigenlijk direct in de naam hiervan. Het nadeel is namelijk dat deze wallet ‘online’ is. Alles wat online is kan in principe worden gehackt, hoe moeilijk het in de praktijk ook zal zijn, het zou in theorie mogelijk zijn.

Wil je een online wallet aanmaken? Dan raden wij de wallet service van blokchain.com aan. Hier hebben wij zelf een goede ervaring mee. Er bestaan uiteraard meerdere aanbieders, je kan daarom ook prima voor een andere aanbieder kiezen. Doe echter altijd goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van een partij.

Het aanschaffen van een hardware wallet

Wil je op safe spelen en overgaan tot de aanschaf van een Hardware wallet? Dan heb je de keuze uit een aantal verschillende wallets. De bekendste zijn de Ledger Nano S en de Trezor.

Onze keuze gaat uit naar de Ledger Nano S, puur vanwege smaak. Want in principe is deze niet per definitie beter dan de Trezor, maar hij is ook niet minder goed. Wij hebben goede ervaringen met Ledger en kiezen er daarom zelf voor de Nano S te gebruiken. Je zal uiteindelijk zelf een keuze moeten maken of je een hardware wallet wilt kopen en welke dit dan zal zijn.

Het juiste moment om Bitcoin te kopen

Wat is het juiste moment om Bitcoins te kopen? Het is een veel gestelde vraag onder personen die voor het eerst Bitcoins willen kopen. Helaas is het lastig om deze vraag te beantwoorden. Er bestaat helaas geen glazen bol waaraan je kan zien wanneer je het beste kunt kopen. Wel zijn er verschillende aankoopstrategieën die gebruikt kunnen worden om op een slimme manier Bitcoins aan te schaffen.

Dollar cost average

Een aankoopstrategie die je zou kunnen overwegen wanneer je Bitcoins gaat kopen, is de DCA methode, wat staat voor Dollar Cost Average. Deze methode houd in dat je periodiek Bitcoins koopt zonder hierbij naar de koers te kijken. Door bijvoorbeeld iedere maand voor €100,- aan Bitcoins te kopen, heb je gemiddeld gezien de beste prijs. Je koopt zowel in een dalende als in een stijgende markt. 

Bij deze methode zou je iedere dag wat Bitcoin kunnen kopen, of iedere week, iedere twee weken, iedere maand, dit kan je voor jezelf bepalen. Zolang het maar periodiek is en je niet teveel focust op de koers.

Sommigen kiezen ervoor een extra twist te geven aan de DCA methode. Zij kopen iedere maand Bitcoin, maar als de koers is gestegen ten opzichte van de maand ervoor kopen zij bijvoorbeeld voor €100,- aan nieuwe Bitcoins, en als de koers is gedaald kopen zij voor €200,- aan Bitcoins. Zo proberen zij hun gemiddelde aankoopprijs wat te verlagen. Dit zou je eventueel kunnen overwegen.

Uiteindelijk zal je zelf moeten bepalen of en wanneer je Bitcoins koopt, en wat voor jou de hierbij passende strategie is. Zorg er in ieder geval voor dat je je goed voelt bij de strategie die je kiest en dat je nooit meer investeert in Bitcoin dan je kunt missen.

Veelgestelde vragen over het kopen van Bitcoin

Ja, dit is zeker mogelijk. 1 Bitcoin is opgedeeld in 100 miljoen zogenoemde ‘Satoshis’. Het kleinste stukje Bitcoin dat je kunt kopen is 1 Satoshi. Dit staat gelijk aan 0,00000001 Bitcoin.

In principe is het mogelijk om al vanaf een bedrag van €1,- te investeren in Bitcoin. Echter hanteren sommige aanbieders een minimum aankoopbedrag. Dit bedrag verschilt per aanbieder. Bij Bitvavo is het mogelijk vanaf een bedrag van €1,- te investeren in Bitcoin.