Wat zijn Cryptokitties? Digitale katten op de Blockchain?

wit-grijze kat op bank

Blockchain technologie biedt vele mogelijkheden. Zo is gebruikmakend van de Ethereum blockchain een game ontwikkeld genaamd Cryptokitties. Hierbij is het mogelijk om een eigen katten collectie te vergaren. Spelers kunnen kittens fokken en katten ruilen met andere spelers met als doel het bemachtigen van katten met zeldzame en unieke eigenschappen.

Cryptokitties: de game

In de game cryptokitties kunnen spelers eigen katten en kittens verzamelen en deze ruilen met anderen. De game draait op de Ethereum blockchain en voor het kopen en verkopen wordt gebruikgemaakt van Ethereum. Deze cryptomunt dient te worden opgeslagen in een speciale wallet van MetaMask om de game te kunnen spelen.

Het bezitten van een digitale kat op de blockchain is niet goedkoop. Er hangt een stevig prijskaartje aan sommige katten. De prijs voor de meest simpele kat met de meest standaard eigenschappen begint vanaf een paar tientjes. Er zijn katten in het spel die worden verkocht voor meer dan 100 Ethereum, wat op moment van schrijven neerkomt op een bedrag van zo’n €165.000. Deze katten zijn zeer zeldzaam in de game en hebben zeer unieke eigenschappen, waardoor ze een enorm hoge waarde hebben.

Dat de makers van de game creatief zijn, is te merken aan het gehele design van de game. Ook de promotievideo die zij vertonen wanneer u de website van de game bezoekt, ziet er leuk en grappig uit. U kunt deze hieronder zelf bekijken.

Iedere kitten in de game is uniek

Iedere kitten in het spel is uniek en heeft andere eigenschappen. Vanuit technisch perspectief: iedere kat is een NFT. Hierdoor is het onmogelijk dat twee spelers dezelfde kat bezitten. Een kat kan slechts één eigenaar hebben.

Door middel van het algoritme van de game worden aan nieuwgeboren katten een aantal eigenschappen meegegeven van de ouders van deze kat. Indien de ouders van de kitten beschikken over bijzondere eigenschappen, is de kans groter dat de kitten deze eigenschappen overneemt. Een kitten zonder ouders met bijzondere eigenschappen wordt meestal ook een kitten zonder speciale of unieke kenmerken.

Cryptokitties kitten fokken
Bron: Youtube kanaal Cryptokitties

De Cryptokitties marktplaats

Voor het verhandelen van katten in de game is er een speciale marktplaats. Hier kunnen spelers op zoek gaan naar een katje om te adopteren. Ook kunnen zij hier katten aanbieden aan andere spelers. In ruil hiervoor zullen andere spelers met Ethereum moeten betalen.

Indien een speler een kitten wil fokken met een bepaalde eigenschap, kan deze speler via de marktplaats ook opzoek gaan naar een donor-kat die gebruikt kan worden voor het fokken van een bijzondere kitten. Door gebruik te maken van een donor-kat met een bijzondere eigenschap, is de kans aanwezig dat deze kat zijn of haar unieke eigenschap doorgeeft aan de kitten.

De benzine van de game: Ethereum

Voor vele functies in de game dient u te beschikken over Ethereum. Het kopen van een kat en het fokken van een kitten is niet gratis. Hiervoor dient Ethereum te worden betaald. Het is van belang dat u beschikt over een wallet van MetaMask indien u uw Ethereum uit wilt geven aan deze functies in de game.

De Cryptokitties game spelen: MetaMask wallet en Ethereum

Zoals u nu weet, heeft u Ethereum nodig om de Cryptokitties game te kunnen spelen. Deze Ethereum dient u op te slaan in een wallet van MetaMask. We zullen u een klein stappenplan geven met een korte uitleg over hoe u Ethereum kunt kopen, aan een MetaMask-wallet kunt komen en ervoor kunt zorgen dat uw aangekochte Ethereum munten in deze wallet belanden.

Het downloaden van de MetaMask wallet

Om aan een wallet van MetaMask te komen, zult u deze moeten downloaden. De wallet is een extensie voor de Google Chrome webbrowser. Om de wallet te kunnen downloaden zult u er allereerst voor moeten zorgen dat u beschikt over een Google Chrome browser. Indien u nog niet zo’n browser heeft, kunt u deze gemakkelijk downloaden. Zoek in Google naar: Google Chrome downloaden en Google zal u laten zien hoe u deze browser kunt downloaden.

Als u over een Google Chrome browser beschikt, kunt u opzoek naar de MetaMask extensie. U kunt deze vinden de website van MetaMask, of u kunt deze link gebruiken. Nadat u de extensie heeft gedownload, kunt u vrij eenvoudig een wallet aanmaken bij MetaMask.

Metamask wallet
De MetaMask wallet, bron: metamask.io

Ethereum kopen

Zodra u beschikt over een MetaMask-wallet, kunt u verder met de volgende stap: het kopen van Ethereum. Via onderstaande tool kunt u invullen hoeveel Ethereum u zou willen kopen. Klik op kopen en u wordt naar de website van Bitvavo geleid. Indien u al beschikt over een Bitvavo account, kunt u de aankoop direct afronden. Indien u nog geen account heeft, zult u deze eerst aan moeten maken voordat u Ethereum kunt kopen.

Ethereum verzenden naar de MetaMask wallet

Zodra u beschikt over een MetaMask wallet en een account bij Bitvavo, is het mogelijk om Ethereum naar uw MetaMask-wallet te verzenden. Bij de aankoop van Ethereum via Bitvavo, kunt u ervoor kiezen om deze cryptomunt op te slaan in uw Bitvavo-account, of kunt u ervoor kiezen deze te verzenden naar een Ethereum-adres. Vul bij de aankoop het Ethereum-adres van uw MetaMask wallet in om ervoor te zorgen dat de aangekochte Ethereum munten in deze wallet belanden. Het wallet adres van uw MetaMask wallet kunt u vinden door de wallet te openen en bovenin het adres te bekijken. Zorg ervoor dat u het juiste adres heeft en dat u geen typfouten maakt, eenmaal verzonden naar een verkeerd adres, is het niet mogelijk om de Ethereum terig te halen.

Geld verdienen met Cryptokitties

Naast dat de game vooral een entertainende functie heeft, is het mogelijk om een centje bij te verdienen met de game, indien u hier de tijd voor heeft. Er zijn spelers die veel tijd besteden aan het uitvogelen van hoe het algoritme van de game werkt. Zij proberen dit zo goed mogelijk te begrijpen om de kans zo groot mogelijk te maken dat zij een kitten kunnen fokken met unieke eigenschappen.

Kittens met zeer zeldzame eigenschappen kunnen voor duizenden euro’s (eigenlijk Ethereum) worden doorverkocht. Met een goede kennis van de game en een flinke factor geluk is het mogelijk dat u een kitten kunt fokken die een paar duizend euro waard kan zijn.

Het Cyptokitties team

De Cryptokitties game is niet zomaar een spelletje op het internet. Er zit een heel team achter de game bestaande uit productontwikkelaars, designers en een klantenservice medewerker. Momenteel is het team bezig met een Cryptokitties app. De game kan al worden gespeeld op mobiele telefoons en tablet, maar in de toekomst hoeft dit waarschijnlijk niet meer via de webbrowser, maar kan dit via de Cryptokitties app.

Werken in een bedrijf met digitale katten?

Lijkt het u leuk om te werken voor het Cryptokitties bedrijf? Dat is mogelijk. Er is een vacature pagina aanwezig op de website met een flinke lijst beschikbare functies. U kunt deze vacature pagina bereiken via de homepage van de Cryptokitties website of via deze link.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen