Beleggen in een Bitcoin ETF: Dit is wat u moet weten

grafieken op tablet en laptop

Indien u opzoek bent naar een eenvoudige manier om te beleggen in Bitcoin, dan zou een Bitcoin ETF wellicht een uitkomst kunnen bieden. We bespreken de voor- en nadelen van Bitcoin ETF’s en bekijken bij welke Nederlandse beleggingsplatformen het mogelijk is om hierin te investeren.

Wat is een ETF?

Voordat we verder ingaan op Bitcoin ETF’s, is het goed om te weten wat een ETF precies is. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Je kunt het zien als een soort mandje waarin verschillende aandelen zijn gestopt die samen een bepaald onderwerp vertegenwoordigen. Zo zijn er in de beleggingswereld bijvoorbeeld ETF’s die zich richten op technologie aandelen of op de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500). Door te investeren in een Exchange Index Fund bent u gespreid over meerdere bedrijven door slechts één product te kopen.

Wat is een Bitcoin ETF?

Het mandje van de Bitcoin ETF kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Zo zijn er Bitcoin ETF’s waarbij de koers van Bitcoin wordt gevolgd. Dit is direct de hele inhoud van het mandje. Ook zijn er ETF’s op de markt die verscheidene cryptobedrijven hebben opgenomen in hun mandje. Deze kunnen zich bijvoorbeeld richten op alle grote cryptobedrijven of op bedrijven die zich bezighouden met Bitcoin mining.

Wat zijn de voordelen van beleggen in een Bitcoin ETF?

Het voordeel van beleggen in een Bitcoin ETF, verschilt per ‘mandje’. We zullen hierbij onderscheid maken tussen twee soorten Bitcoin ETF’s: één die de koers van Bitcoin volgt en één die zich richt op bedrijven met bedrijfsvoering omtrent Bitcoin.

De voordelen van een ETF die de Bitcoin koers volgt

Het voordeel van een Exchange Traded Fund die de koers van Bitcoin volgt, is dat u op een eenvoudige wijze in Bitcoin kunt investeren. U hoeft niet op zoek te gaan naar een geschikte partij om Bitcoins te kopen en u heeft geen problemen met het opslaan van Bitcoins in een geschikte wallet. Het voornaamste voordeel van deze ETF is dat deze u kan helpen om op een eenvoudige manier in Bitcoin te investeren.

De voordelen van ETF’s die Bitcoin bedrijven volgen

Het kopen van een ETF waarbij het mandje is ingedeeld met aandelen van bedrijven die zich richten op bijvoorbeeld Bitcoin mining, kan ook enkele voordelen bieden. Mogelijk bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in Bitcoin mining, maar heeft u zelf niet de benodigde kennis en apparatuur om dit uit te voeren. Door het investeren in een ETF die zich richt op bedrijven die doen aan Bitcoin mining, kunt u zich toch bezighouden met dit onderwerp.

U vraagt zich wellicht af waarom u dan geen aandelen van losse bedrijven zal kopen die zich richten op het minen van Bitcoin. In principe kan dit wel, maar dit kan voor extra risico en kosten zorgen. Bij iedere aankoop betaalt u transactiekosten. Daarnaast bent u minder gespreid. Indien een bedrijf uit de ETF failliet gaat of te maken krijgt met een flinke koersdaling, dan zijn er de andere aandelen uit het mandje nog. Deze kunnen de verliezen opvangen. Indien een bedrijf waarvan u een specifiek aandeel heeft gekocht te maken krijgt met een flinke daling, loopt u een groter risico op verlies van vermogen. Er zijn dan geen andere bedrijven waarin u heeft geïnvesteerd die dit verlies goed kunnen maken.

De nadelen van een Bitcoin ETF

Ieder voordeel kent z’n nadeel. Dit geldt ook voor Bitcoin ETF’s. Er zijn enkele nadelen verbonden aan het investeren in deze Exchange Traded Funds. We zullen ook voor de nadelen twee soorten Bitcoin ETF’s bespreken: een ETF die de koers van Bitcoin volgt en een ETF die zich richt op cryptobedrijven.

Er zijn twee nadelen verbonden aan het kopen van een ETF die de koers van Bitcoin volgt. Het eerste nadeel is dat u niet fysiek de eigenaar bent van de Bitcoins waarin u heeft geïnvesteerd. In principe zou dit geen probleem hoeven zijn. Er is echter een belangrijk gezegde dat rondgaat in de cryptowereld. Dit is: not your keys – not your Bitcoin. Wat hiermee wordt bedoeld is dat wanneer u zelf niet de eigenaar bent van de portemonnee waar de Bitcoins in worden bewaard, u officieel geen eigenaar bent van deze Bitcoins. Indien er iets misgaat en de portemonnee wordt gehackt, bent u waarschijnlijk u investering kwijt. Nu is het wel zo dat de meeste bedrijven hun Bitcoins opslaan in cold wallets, waardoor dit risico zeer beperkt is.

Het tweede nadeel van een Exchange Traded Fund waarbij de koers van Bitcoin wordt gevolgd is de volatiliteit van Bitcoin. De koers kan binnen een dag zomaar 10% stijgen of dalen. Dit maakt de volatiliteit van uw beleggingsportefeuille een stuk hoger. Het is goed om hier rekening mee te houden indien u in een dergelijke ETF wilt investeren.

Bitcoin ETF projecten

Het is nog niet in ieder land mogelijk om te investeren in Bitcoin ETF’s. Er zijn veel projecten gaande waardoor er op termijn waarschijnlijk steeds meer Bitcoin ETF’s beschikbaar zullen komen, uitgebracht door verschillende aanbieders. Dit zal het op termijn mogelijk maken om in meerdere landen te investeren in een Bitcoin ETF.

De eerste Bitcoin ETF

De eerste Bitcoin ETF werd gelanceerd in Canada. De aanbieder van deze ETF is Purpose Investments. Zij hebben de ETF uitgebracht onder de naam Purpose Bitcoin.

Dat er interesse is in Bitcoin ETF’s is wel gebleken. Binnen een maand na de lancering van de Purpose Bitcoin ETF, had Purpose Investmenst via deze Exchange Traded Fund al meer dan $1 miljard in beheer.

Canada koploper in Bitcoin ETF’s

Nadat de eerste Bitcoin ETF in Canada werd gelanceerd, volgde in een maand tijd twee nieuwe ETF’s. Hiermee is Canada de absolute koploper in het aanbieden van Bitcoin ETF’s. Op moment van schrijven zijn er in Canada drie verschillende Bitcoin ETF’s beschikbaar.

  • Purpose Bitcoin ETF: BTCC (Purpose Investments)
  • Bitcoin ETF CAD: EBIT (Evolve)
  • CI Galaxy Bitcoin ETF: BTCX (CI Global Asset Management)

Bitcoin ETF’s in Amerika

Momenteel zijn er nog geen ETF’s beschikbaar in Amerika. Er zijn verschillende partijen die een verzoek voor een Bitcoin ETF hebben ingediend bij de SEC. Dit is de Amerikaanse financiële autoriteit. Tot op heden is er nog geen Bitcoin ETF goedgekeurd.

De broers Winklevoss

Het meest bekende initiatief voor het op de markt brengen van een Bitcoin ETF in Amerika komt van de tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Zij zijn al sinds 2013 bezig om goedkeuring van de SEC te krijgen voor het uitbrengen van hun Bitcoin ETF, die aangeboden zal worden onder de naam COIN.

De SEC is erg strikt met regelgeving en keurt een ETF niet zomaar goed. Er moet aan vele voorwaarden worden voldaan. Dat het niet gemakkelijk is om een Bitcoin ETF te lanceren in Amerika blijkt wel uit dit initiatief.

Vele aanvragen ingediend bij de SEC

Naast de gebroeders Winklevoss, zijn er vele grote partijen geweest die een aanvraag bij de SEC hebben gedaan voor de lancering van een Bitcoin ETF. Tot op heden zonder succes. Er zijn steeds meer partijen die een aanvraag voor een Bitcoin ETF indienen. De vraag is of dit gaat helpen bij de goedkeuring door de Amerikaanse financiële autoriteit.

Bitcoin ETF kopen

In Nederland is het nog niet mogelijk om in Bitcoin ETF’s te beleggen. Wel bestaat er een alternatief. Het is mogelijk om via de bekende beleggingsplatformen, waaronder DEGIRO, te beleggen in Bitcoin ETN’s. ETN staat voor Exchange Traded Note. Een ETN werkt ongeveer hetzelfde als een obligatie. Door een ETN te kopen ontvangt u een schuldvordering op de uitgever van de ETN.

Een belangrijk verschil tussen een ETN en een ETF is dat een ETN vaak niet gedekt is door een onderpand. Dit is bij de meeste ETF’s wel het geval. Het risico van een Exchange Traded Note is dat omdat deze niet gedekt is door een onderpand, bij een faillissement van de uitgever van deze ETN, u mogelijk u volledige inleg kunt verliezen omdat deze uitgever de uitstaande schuldvordering niet aan u kan betalen.

Bitcoin ETN kopen bij DEGIRO

Bij DEGIRO is het nog niet mogelijk om Bitcoin ETF’s te kopen, welk kunnen hier twee verschillende Bitcoin ETN’s worden aangekocht. Deze worden aangeboden door VanEck en door 21Shares. Ze zijn verkrijgbaar onder de volgende naam en ISIN-code:

  • VanEck Vectors Bitcoin ETN, ISIN: DE000A28M8D0
  • 21Shares Bitcoin ETP, ISIN: CH0454664001
Bitcoin ETF/ETN kopen bij DEGIRO homepagina

Indien u op zoek bent naar een alternatief voor het kopen van een Bitcoin ETF in Nederland en een Bitcoin ETN wilt kopen, kunt u de volgende stappen volgen om deze via DEGIRO aan te schaffen. U kunt ook Bitcoin ETN’s aanschaffen bij BinckBank en Lynx, hier hebben wij echter geen stappenplan voor gemaakt.

  • Stap 1: Navigeer naar de website van DEGIRO en maak een account aan.
  • Stap 2: Stel u account in. Vul uw gegevens in en bevestig u identiteit.
  • Stap 3: Stort geld in uw account via iDEAL of een bankoverschrijving.
  • Stap 4: Zoek één van de Bitcoin ETN’s door de ISIN-code in te voeren.
  • Stap 5: Kies hoeveel ETN’s u wilt kopen. Controleer en bevestig u aankoop.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen