Hoe werkt MetaMask? Handleiding voor beginners

MetaMask logo

Hoe werkt MetaMask? Hoe kunt u een wallet aanmaken, waar kunt u MetaMask downloaden en is het veilig in gebruik? Al deze vragen zullen in dit artikel beantwoord worden. Zo kunt u direct na het lezen aan de slag met uw eigen MetaMask wallet.

Wat is MetaMask?

MetaMask is een Ethereum-wallet die als extensie op uw apparaat kan worden gebruikt. Naast Ethereum ondersteund deze wallet vrijwel alle op Ethereum-gebaseerde tokens, zoals vele ERC-20 tokens.

Het bijzondere aan MetaMask is dat de wallet met websites kan worden geïntegreerd. Indien websites de MetaMask-wallet ondersteunen, kunnen deze direct verbinding maken met de wallet. Betalingen op deze websites kunnen met een druk op de knop direct vanuit de wallet worden voltooid.

MetaMask introductievideo

MetaMask installeren

MetaMask is gratis te gebruiken. Het is niet lastig om de wallet te installeren. We zullen de stappen doorlopen voor het openen van een wallet en u hierbij uitleggen hoe u deze snel en gemakkelijk kunt doorlopen.

MetaMask downloaden

De eerste stap die u dient te ondernemen voordat u de MetaMask-wallet kunt gebruiken, is het downloaden van de extensie. De extensie is beschikbaar voor vier verschillende browsers: Chrome, Firefox, Brave en Edge.

Er is een speciale pagina op de website van MetaMask. Via hier kunt u gemakkelijk navigeren naar een download pagina om de extensie te downloaden voor de browser die u op uw apparaat gebruikt. Mocht u niet beschikken over een van de vier browsers die de MetaMask-wallet ondersteunen, dan dient u eerst een van deze browsers te downloaden. Het downloaden van Google Chrome is vaak een goede optie, dit is snel gebeurd via deze pagina.

MetaMask-wallet downloadpagina
Downloadpagina op MetaMask website

In bovenstaande afbeelding ziet u de pagina zoals deze wordt vertoond op de website van MetaMask. Door op een browser naar keuze te klikken wordt u automatisch geleid naar een pagina waar u de MetaMask-extensie voor deze browser kunt downloaden.

Zodra het downloaden is gelukt, ziet u als het goed is hetzelfde beeld als op onderstaande afbeelding verschijnen. Klik op Get Started om te beginnen met het instellen van uw wallet.

MetaMask Get Started pagina
Pagina na het downloaden van de extensie

Het instellen van een wallet

Nu u de eerste stap van het installeren van MetaMask heeft volbracht, is het tijd om de wallet in te stellen. U heeft hierbij twee opties. U kunt een bestaande wallet importeren, of u kunt een nieuwe aanmaken. We zullen eerst bespreken hoe u een nieuwe wallet aanmaakt.

Nieuwe wallet aanmaken

Nadat u op de ‘Get Started’ button heeft geklikt krijgt u twee opties te zien op uw scherm. Voor het aanmaken van een nieuwe wallet selecteert u de tweede optie ‘Create a Wallet’.

MetaMask zal u vragen om data over uw gebruik van de wallet met hen te delen. Deze data zullen zij gebruiken om de gebruikservaring van hun product en het Ethereum-ecosysteem te verbeteren. U kunt zelf de keuze maken om uw data wel of niet te delen. Dit is geen verplichting.

Vervolgens zal u gevraagd worden om een wachtwoord aan te maken. Als dit is gelukt komt u op dezelfde pagina terecht als in onderstaande afbeelding.

MetaMask Backup Phrase instellen
Het instellen van uw Backup Phrase

Via deze pagina kunt u de Backup Phrase van uw wallet instellen. Neem hiervoor goed de tijd. Mocht u zich ooit opnieuw willen aanmelden bij MetaMask vanaf bijvoorbeeld een ander apparaat, dan heeft u deze Backup Phrase nodig.

MetaMask laat merken dat zij het belangrijk vinden dat u uw Backup Phrase goed noteert. Zodra u aangeeft deze genoteerd te hebben en doorgaat naar de volgende stap, zal u gecontroleerd worden. U zult uw Backup Phrase in moeten voeren om aan te tonen dat u deze goed heeft opgeschreven.

Als dit is gelukt dan in het instellen van de wallet voltooid. U beschikt nu over uw eigen MetaMask-wallet.

Wallet importeren

Zoals we u eerder aangaven, kunt u in plaats van een nieuwe wallet aan te maken bij MetaMask, een bestaande wallet importeren.

Hiervoor dient u uw Backup Phrase in te voeren. Door na het downloaden van de extensie niet te klikken op de button voor het creëren van een nieuwe wallet, maar op de button voor het toevoegen van een bestaande wallet, zult u onderstaand scherm in beeld krijgen.

MetaMask Restore Account
Bestaande wallet toevoegen aan MetaMask

Indien u in het verleden een MetaMask wallet heeft gehad en deze wil openen, kunt u in dit scherm de Backup Phrase van deze wallet invoeren. Dit doet u onder het kopje ‘Wallet Seed’. Vervolgens kunt u een wachtwoord instellen, waarna u toegang tot uw wallet zult krijgen.

Hoe MetaMask te gebruiken?

Voordat u uw MetaMask-wallet kunt gebruiken voor het uitvoeren van transacties, zal u deze eerst van een betaalmiddel moeten voorzien. De wallet is ontwikkeld voor het uitvoeren van betalingen met Ethereum, daarom zult u Ethereum in uw wallet moeten storten.

Ethereum storten

Indien u al beschikt over Ethereum in een andere wallet, kunt u dit overmaken naar het Ethereum wallet-adres van uw MetaMask-wallet. Dit adres kunt u vinden onder uw accountnaam. In de afbeelding is dit onder het kopje ‘account 1’.

MetaMask wallet extensie
MetaMask wallet extensie

Mocht u nog niet over Ethereum beschikken, dan zal u deze cryptomunt eerst aan moeten schaffen voordat u transacties uit kan voeren via uw nieuwe wallet.

U kunt ervoor kiezen om Ethereum direct via de wallet aan te schaffen. Dit kan vrij gemakkelijk door in de wallet op de buy-knop te klikken. U zult vervolgens worden doorgeleid naar een pagina van een partij genaamd Wyre. In principe een makkelijke en snelle manier om uw MetaMask-wallet van Ethereum te voorzien. Het nadeel hiervan is echter dat u enkel kunt betalen met een creditcard of met Apple Pay.

U kunt er ook voor kiezen om uw Ethereum aan te kopen via een andere partij. In eerste instantie lijkt dit wellicht ingewikkelder, maar in de praktijk valt dit mee. De enige extra stap die u hiervoor dient te ondernemen is het aanmaken van een account bij een partij die Ethereum verkoopt. Zelf zijn wij erg enthousiast over Bitvavo. Dit is een Nederlandse aanbieder van cryptovaluta. Mocht u uw MetaMask-wallet willen voorzien van wat Ethereum tegen lage transactiekosten, dan kunt u eventueel gebruikmaken van onderstaande tool.

Hierin kunt u invullen hoeveel Ethereum u wil kopen. Door op de koop button te klikken wordt u automatisch naar Bitvavo geleid voor het afronden van de transactie. Mocht u nog geen account hebben bij Bitvavo en via de koopbutton in onderstaande tool een account openen, dan betaalt u géén transactiekosten in de eerste week dat u eigenaar bent van dit account (tot een maximum van €1000 aan kosten).

Nadat u Ethereum heeft gekocht bij Bitvavo, zal u deze alleen nog naar uw MetaMask-wallet dienen te verplaatsen. Om dit te doen navigeert u via de Ethereum-pagina van Bitvavo naar de optie ‘opnemen’. Deze optie vindt u bovenin de menubalk op de pagina. Hier kunt u uw aangekochte Ethereum verzenden naar het adres van uw MetaMask-wallet.

Ethereum pagina Bitvavo
Ethereum-pagina Bitvavo

Website toestemming geven

Nadat u uw MetaMask-wallet heeft voorzien van Ethereum, kunt u de wallet gebruiken voor het uitvoeren van transacties op websites die MetaMask ondersteunen. Het enige wat u hiervoor moet doen is de website toestemming geven om u MetaMask-wallet te gebruiken. Vervolgens kunt u gemakkelijk transacties uitvoeren op deze website door 1 druk op de knop in uw wallet-extensie.

MetaMask app

Naast dat u uw MetaMask-wallet kunt openen via een extensie in uw browser, kunt u uw wallet ook bereiken via de MetaMask-app. Deze app is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android.

MetaMask App voor Android
MetaMask app

Via de app kunt u uw wallet bekijken en kunt u tegoeden uit deze wallet verzenden naar anderen.

Hoe veilig is MetaMask?

Niet geheel onbelangrijk, is het aspect veiligheid van de MetaMask-wallet.

U dient er rekening mee te houden dat wanneer u een website toegang verleent tot uw MetaMask-wallet, zij alle ingaande en uitgaande transacties kunnen inzien. Daarnaast kunnen zij zien hoeveel tegoed u in uw wallet heeft staan. Enkel partijen die u specifiek toegang heeft gegeven tot uw wallet, kunnen gegevens van uw wallet bekijken.

Omdat de wallet van MetaMask behoort tot de categorie hot-wallets, is deze gevoeliger voor hackers dan een hardware wallet. Het zou in theorie mogelijk zijn voor hackers om tegoeden uit uw MetaMask-wallet te stelen. Zorg er daarom voor dat u geen grote hoeveelheden cryptomunten in deze wallet bewaard. Voor het opslaan van grote hoeveelheden cryptomunten is het ten alle tijden aan te raden om een hardware wallet aan te schaffen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen