De Crypto Fear and Greed index: Wat is het en wat kun je ermee?

jongen bekijkt grafiek

Als je je bezighoudt met cryptovaluta dan zal je de fear and greed index ongetwijfeld een keer voorbij zien komen. Maar wat is deze index? Wat houdt het in, hoe werkt deze index en wat kun je ermee? Daar zullen we in dit artikel antwoord op geven.

Tip! Gratis crypto kopen? Bitvavo, een van de grootste handelsplatformen van Nederland, heeft een leuke welkomstbonus. Deze is geldig voor iedereen die zich vandaag registreert!

Wat is de fear and greed index?

De fear and greed index is een meter die het sentiment in de cryptomarkt aangeeft. De meter geeft aan hoe er naar de cryptomarkt wordt gekeken. Dit kan zowel positief als negatief zijn, en er bestaan een aantal tussenfasen.

De fear and greed index geeft een score van 0 tot 100 weer. Hierbij staat de 0 voor extreme fear, oftewel extreme angst in de markt. Er wordt dan erg negatief tegen de cryptomarkt aangekeken. De 100 staat voor extreme greed. Dit is compleet het tegenovergestelde van de voorgaande situatie, in deze situatie wordt er zeer positief naar de cryptomarkt gekeken.

De index is dus een meter met een bepaalde score. Hoe hoger deze score, hoe positiever er naar de cryptomarkt wordt gekeken. Vaak gaat een hoge score gepaard met koersstijgingen en veel groene cijfers in de cryptomarkt. Het kan ook voorkomen dat er minder positief naar de cryptomarkt wordt gekeken, in dit geval zal de fear and greed index een lage score aangeven. Deze lage score gaat over het algemeen gepaard met veel rode cijfers in de cryptomarkt.

Zoals benoemd, zijn er ook een aantal tussenfasen mogelijk in de index. Aan de hand van de score op de fear and greed index kan worden bepaald hoe het sentiment van de markt op dat moment is.

Interpretatie van de index

Er zijn in totaal 5 fasen die aangeduid kunnen worden door middel van een score op de fear and greed index. De score van de index zal zelden uitkomen op exact 0 of exact 100. De score kan als volgt worden geïnterpreteerd:

ScoreSituatie
0 – 25Extreme Fear
26 – 46Fear
47 – 54Neutraal
55 – 75Greed
76 – 100Extreme Greed
Interpretatie score Fear and Greed index

De fear and greed index zal dus een score aangeven tussen de 0 en 100 en deze score gaat gepaard met een bepaald sentiment in de markt. In bovenstaande tabel is te zien welke score met welk sentiment gepaard gaat. Maar hoe is deze score opgebouwd?

Hoe wordt de score van de fear and greed index bepaald?

grafiek op papier met blauw en rood potlood en vergrootglas
Foto: RODNAE Productions / Pexels.com

De score van de fear and greed index is opgebouwd uit verschillende elementen. Ieder aspect is voor een bepaald percentage van invloed op de uiteindelijke score. Er wordt gekeken naar de volgende aspecten:

  • De volatiliteit van de markt (25%)
  • Het markt momentum/volume (25%)
  • Sociale media (15%)
  • Vragenlijsten (15%)
  • Dominantie (10%)
  • Trends in de markt (10%)

Volatiliteit

Er wordt gekeken naar de huidige volatiliteit van Bitcoin. Deze wordt vergeleken met de gemiddelde volatiliteit van de afgelopen 30 en 90 dagen. Een ongewone stijging in de volatiliteit is een indicator voor een angstige markt.

Markt momentum/volume

Naast volatiliteit van de markt, wordt ook het momentum in kaart gebracht. Een opwaarts momentum is een indicator voor een hebzuchtige markt. Een neerwaarts momentum het tegenovergestelde. Dit is een indicator voor een angstige markt. Daarnaast is een hoog koopvolume een indicator voor een hebzuchtige markt en een laag koopvolume een indicatie van een angstige markt.

Sociale media

Ook gedrag op sociale media wordt meegenomen in de score van de fear and greed index. Er wordt geanalyseerd hoeveel interactie er plaatsvindt met berichten die te maken hebben met cryptovaluta. Wanneer er een flinke toename is in interactie en enthousiasme op berichten over cryptovaluta, dan is dit een indicator voor een hebzuchtige markt.

Vragenlijsten

Voor het bepalen van de fear en greed index wordt ook gebruik gemaakt van vragenlijsten die worden ingevuld door crypto beleggers.

Dominantie

Met dominantie wordt bedoeld welk aandeel een munt heeft van de totale markt. Als de Bitcoin dominantie stijgt, kan dit duiden op een angst voor alt-coin-investeringen. Bitcoin wordt in de cryptomarkt namelijk steeds meer als veilige haven gezien. Ook kan dit andersom worden beredeneerd. Wanneer de Bitcoin dominantie afneemt, kan dit een signaal zijn voor een hebzuchtige markt. Het kan zijn dat er in dit geval meer risico wordt genomen door investeerders, in de hoop een enorme koersstijging van een alt-coin mee te maken.

Trends

Voor het bepalen van de score van de fear and greed index wordt ook gebruik gemaakt van een tool van Google. De tool die hiervoor wordt gebruikt is Google Trends. Bitcoin-gerelateerde zoekopdrachten worden door middel van deze tool geanalyseerd. Hiermee kan deels worden bepaald hoe investeerders naar de markt kijken.

Met al deze factoren samen wordt de score van de fear en greed index bepaald en kan het sentiment in de cryptomarkt worden vastgesteld.

Wat kunnen crypto investeerders met de fear and greed index?

groep mensen geven elkaar high-five aan tafel
Foto: RODNAE Productions / Pexels.com

Omdat de fear and greed index het sentiment van de markt aangeeft, kan het voor investeerders interessant zijn om deze te gebruiken om te bepalen of het het juiste moment is om cryptovaluta te kopen. Zo is een bekende uitspraak van Warren Buffet, een van de grootste investeerders ter wereld:

‘’Be fearful when other are greedy, and be greedy when others are fearful.’’

Warren Buffet

Hiermee bedoelt Buffet dat je als investeerder gebruik kan maken van het moment dat er veel angst is in de markt, dit zou zomaar eens een mooi moment kunnen zijn om goedkoop in te stappen. Daarnaast bedoelt hij hiermee dat wanneer vrijwel iedereen hebberig is en wilt kopen, het als investeerder mogelijk verstandig kan zijn om even te wachten aan de zijlijn, omdat dit weleens een indicatie kan zijn van een overgewaardeerde markt.

Let op: dit is geen financieel advies! Het klakkeloos overnemen van de fear and greed index voor het bepalen van het juiste koopmoment kan compleet verkeerd uitpakken. De fear and greed index is enkel een indicator, dat betekent niet dat deze index altijd volledig juist is. Doe voordat je gaat investeren in cryptovaluta altijd grondig onderzoek en weet dat investeren in cryptocurrencies gepaard gaat met grote risico’s waarbij je je volledige inleg kunt verliezen.

Kritiek op de fear and greed index

Er is door sommige personen kritiek op de fear and greed index. Zoals hiervoor benoemd is de fear and greed index enkel een indicator, en deze kan weleens een verkeerde indicatie geven.

Waar de fear and greed index bijvoorbeeld geen rekening mee houdt, zijn zogenaamde whales. Een whale is een investeerder die zo’n grote positie in de markt heeft dat hij door deze te verkopen, de markt kan beïnvloeden.

Een scenario zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de fear and greed index een hoge score aangeeft en hiermee duidt op een sentiment van enorme gretigheid. Het geluk van investeerders kan niet op en de koersen blijven maar stijgen. Mocht een whale besluiten zijn positie te verkopen, dan kan dit sentiment ineens compleet omslaan, dit doordat het ervoor kan zorgen dat de koers van een bepaalde cryptomunt ineens flink daalt.

Dit kan leiden tot paniek bij investeerders, waardoor meerdere investeerders besluiten hun positie te verkopen. Dit zou een neerwaartse spiraal kunnen veroorzaken waarbij het sentiment plots omslaat van enorme gretigheid naar enorme angst.

Op welke score staat de fear and greed index op dit moment?

Alternative.me is een partij die de score van de fear and greed index bepaald aan de hand van de eerder genoemde factoren. Op hun website is meer uitleg te vinden over hoe zij deze score opbouwen. Hieronder zie je de huidige stand van de fear and greed index.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Kort samengevat

De fear and greed index is een tool waarmee het sentiment in de cryptomarkt bepaald kan worden. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij de 0 staat voor extreme angst in de markt en 100 staat voor een markt waarin enorme gretigheid onder investeerders heerst. Hiertussen zitten de fasen fear, neutraal en greed.

De score van de fear and greed index is opgebouwd uit zes factoren, die allemaal voor een bepaald percentage verantwoordelijk zijn voor de totale score. Deze factoren zijn de volatiliteit van de markt, het markt momentum/volume, sociale media, vragenlijsten onder crypto investeerders, dominantie en trends in de markt.

Voor de crypto investeerder kan de fear and greed index een fijne indicator zijn. Zo kan makkelijk worden gezien hoe het sentiment in de markt is. Deze indicator kan mede worden gebruikt voor het bepalen van een goed moment voor het aankopen van cryptovaluta. Dit is echter geen financieel advies en het is aan te raden eerst grondig onderzoek te doen voordat je besluit te investeren in cryptomunten. Weet dat dit gepaard gaat met grote risico’s en dat je je volledige inleg kunt verliezen.

Ondanks dat de fear and greed index een fijne indicator kan zijn voor het bepalen van het sentiment in de cryptomarkt, is er ook kritiek op deze index. Zo wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met whales die de markt kunnen beïnvloeden.

Gratis crypto kopen bij een van de grootste handelsplatformen van Nederland? Dat kan! Iedereen die zich vandaag aanmeld bij Bitvavo ontvangt een leuke welkomstbonus!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen