Een Bitcoin halving, wat houdt dat precies in? En wat betekent dit voor personen die in het bezit zijn van Bitcoins? Een Bitcoin wordt niet in tweeën gesplitst wanneer zo’n halving plaatsvindt, maar het heeft iets te maken met de beloning die ‘miners’ krijgen voor het verwerken van Bitcoin transacties op de blockchain (het grootboek van alle Bitcoin transacties).
In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.
Een Bitcoin halving: wat is dat?
Om goed uit te leggen wat een Bitcoin halving inhoud, is wat meer informatie nodig over het minen van Bitcoins. Dit zullen we je als eerste uitleggen.
Bij het minen van Bitcoins worden door middel van het beschikbaar stellen van rekenkracht op een computer, transacties verwerkt op de blockchain van Bitcoin. De blockchain is een soort digitaal grootboek waarin alle overdrachten van Bitcoins worden opgeslagen. Voor het verwerken van transacties op de blockchain dienen wiskundige sommen opgelost te worden, waarvoor rekenkracht nodig is. In ruil voor het beschikbaar stellen van rekenkracht om hiermee Bitcoin transacties te verwerken, wordt een beloning uitgekeerd.
Degene die het als eerste lukt om de wiskundige som op te lossen door het beschikbaar stellen van rekenkracht, ontvangt de beloning. Dit is een vastgesteld aantal Bitcoin. Naast deze beloning worden de transactiekosten die gemaakt zijn door personen die Bitcoins willen verzenden, uitgekeerd aan de miner.
Een Bitcoin halving heeft te maken met de beloning voor degene die het als eerste lukt om door middel van rekenkracht een wiskundige som op te lossen om hiermee transacties te verwerken op de blockchain.
Wanneer deze som is opgelost wordt er een ‘block’ gemined wat inhoudt dat er een aantal transacties worden geregistreerd op de blockchain, waardoor deze geldig verklaart kunnen worden. Bij het minen van dit block wordt een beloning uitgekeerd, plus de gemaakte transactiekosten voor alle transacties die in het geminde block horen.
Toen in januari 2009 het eerste block werd gemined, ook wel het genesis block genoemd, was de beloning voor het minen van een block 50 Bitcoin.
Bitcoin halving is eigenlijk niet de juiste term voor wat er gebeurd tijdens een halving. Het kan beter beloningshalvering worden genoemd. Bij een halving wordt namelijk de beloning die wordt uitgekeerd voor het minen van een block gehalveerd.
Hoe werkt een Bitcoin halving?
Bij een Bitcoin halving wordt de beloning die uitgekeerd wordt voor het minen van een block gehalveerd. Dit is zo vastgelegd in de code van Bitcoin door de bedenker Satoshi Nakamoto.
Het duurt ongeveer 10 minuten om een Bitcoin block te minen. Nakamoto heeft in de code vastgelegd dat er om de 210.000 blocken een havering van de beloning voor het minen van een block plaatsvindt. Dit houdt in de praktijk in dat er ongeveer om de 4 jaar een halving plaats zal vinden.
Dit zou in principe oneindig door kunnen gaan, maar dit is niet het geval. Een Bitcoin kan in 100 miljoen kleine stukjes worden verdeeld. Deze kleine stukjes worden satoshis genoemd. 1 satoshi staat gelijk aan een honderd miljoenste Bitcoin. In de code van Bitcoin staat geprogrammeerd dat een beloning voor het minen van een block nooit kleiner kan zijn dan 1 satoshi. Daarom zal rond het jaar 2140 de laatste beloning worden uitgekeerd voor het minen van een block.
Je vraagt je misschien af, als er geen vaste beloning meer wordt uitgekeerd aan miners, zullen er dan nog wel personen zijn die Bitcoin transacties willen verwerken?
Wat betekend een Bitcoin halving voor miners?
Zoals gezegd zal rond het jaar 2140 de laatste vastgestelde beloning worden uitgekeerd voor het minen van een Bitcoin block. Is het daarna dan nog wel interessant om computerkracht beschikbaar te stellen voor het verwerken van transacties op de blockchain? Dit gaat immers gepaard met hoge stroomkosten. Daarnaast zijn er grote computers voor nodig die veel geld kosten om aan te schaffen.
Nadat de laatste beloning is uitgekeerd, zullen miners nog steeds beloningen ontvangen voor het verwerken van transacties op de blockchain. Maar hoe dan? De beloning zal dan bestaan uit de transactiekosten die betaald worden door de personen die een Bitcoin transactie uit willen voeren, zoals dat nu ook al het geval is. Maar, er zal dus een onderdeel van de beloning wegvallen. Miners zullen in ieder geval niet zonder beloning komen te zitten voor het verwerken van transacties. Er zullen dan echter geen nieuwe Bitcoins meer bij komen. Dat is wat de Bitcoin schaars zal maken, naarmate de vraag naar de munt blijft stijgen.
Waarom zijn er Bitcoin halvings?
Bitcoin halvings, waarom zijn die er eigenlijk? Dit is zo omdat Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van de munt, dit heeft vastgelegd in de code.
Satoshi Nakamoto heeft dit hoogstwaarschijnlijk met een goede reden gedaan. Normaal fiat geld zoals we dat kennen kan oneindig worden bij geprint. Hierdoor is dit geld gevoelig voor inflatie. Bitcoin kan op den duur niet meer worden geproduceerd, en er zal steeds minder Bitcoin bij komen. Hierdoor is de munt minder gevoelig voor inflatie, waardoor deze munt geschikt wordt voor de opslag van waarde.
Heeft een Bitcoin halving invloed op de Bitcoin koers?
Iedere Bitcoin halving maakt de munt een stuk schaarser. In de normale economie is het zo dat hoe schaarser een product is, hoe hoger de prijs zal worden. Dit heeft simpelweg te maken met vraag en aanbod. Als de vraag naar Bitcoin zal blijven stijgen, en het aanbod van nieuwe Bitcoins steeds minder snel toe zal nemen, is de kans groot dat de prijs zal stijgen. Let op: dit is geen financieel advies.
Wanneer is er een Bitcoin halving?
Een Bitcoin halving komt ongeveer eens per 4 jaar voor. Op het moment van schrijven is de laatste Bitcoin halving geweest op 12 mei 2020. Bij deze halving werd de beloning voor het minen van de munt aangepast van 12,5 naar 6,25 Bitcoin.
In onderstaande tabel is een overzicht te zien van wanneer de laatste Bitcoin halvings hebben plaatsgevonden en wanneer de eerstvolgende halving hoogstwaarschijnlijk plaats zal vinden.
Gebeurtenis | Datum | Block-nummer | Nieuwe Block-beloning |
Lancering Bitcoin | 3 januari 2009 | 0 | 50 Bitcoin |
Eerste halving | 28 november 2012 | 210.000 | 25 Bitcoin |
Tweede halving | 9 juli 2016 | 420.000 | 12,5 Bitcoin |
Derde halving | 12 mei 2020 | 630.000 | 6,25 Bitcoin |
Vierde halving | Naar verwachting in 2024 | 740.000 | 3,125 Bitcoin |
Vijfde halving | Naar verwachting in 2028 | 850.000 | 1,5625 Bitcoin |
Bitcoin halvings zijn er niet oneindig. Na een aantal jaren zijn alle 21 miljoen Bitcoins gemined. Dat betekent dat er vanaf dat moment geen nieuwe Bitcoins meer in omloop zullen komen, en er dus ook geen Bitcoins meer uitgekeerd zullen worden voor het minen van de munt. Dit zal naar schatting gebeuren in het jaar 2140.
Wat gebeurt er als alle Bitcoin zijn gemined?
Als alle Bitcoins zijn gemined, zullen er geen nieuwe munten meer in omloop komen. Bitcoin kent dan geen inflatie meer. Als de vraag naar Bitcoin nog steeds blijft stijgen als alle munten zijn gemined, zal dit betekenen dat Bitcoin steeds schaarser zal worden.
Korte samenvatting
Je weet nu wat een Bitcoin miner is. Een miner stelt computerkracht beschikbaar voor het verwerken van transacties op de blockchain. Voor het verwerken van deze transacties ontvangt de miner een beloning. Deze beloning zal echter niet altijd even hoog blijven, maar zal ongeveer om de 4 jaar halveren. Dit wordt een Bitcoin halving genoemd. Bitcoin halvings zijn er om ervoor te zorgen dat de Bitcoin steeds schaarser wordt. Er is in de code van Bitcoin vastgesteld hoeveel nieuwe munten er per tijdsperiode bij kunnen komen. Dit maakt de munt uitermate geschikt voor de opslag van waarde, en het behouden van koopkracht.
Ben je geïnteresseerd in Bitcoin en wil je wat van de munt kopen? Dan kan je gebruik maken onderstaande welkomstdeal. Als je via deze link een account opent bij Bitvavo, ontvang je €1000,- gratis handelstegoed voor de gehele eerste week dat je je account hebt.
Open een account bij Bitvavo en ontvang €1000,- gratis handelstegoed.