Wat is een ICO (Initial Coin Offering)?

man legt andere man ICO uit met tablet

ICO staat voor initial coin offering. Een ICO is een manier van crowdfunding die veel wordt toegepast in de cryptowereld. Bij een ICO worden tokens verkocht van een nieuw te lanceren cryptomunt. Hiervoor wordt vaak betaald met Bitcoin of Ethereum. Soms wordt ook fiat geld, zoals euro’s en dollars geaccepteerd.

Waarom een ICO?

Een ICO wordt door cryptobedrijven gebruikt om kapitaal op te halen. Door tokens te verkopen van de munt die zij aan het ontwikkelen zijn, kunnen zij snel over een grote hoeveelheid kapitaal beschikken dat gebruikt kan worden voor de opstart van een crypto-project.

Investeerders nemen deel aan een ICO in de hoop dat de tokens die zij gedurende deze coin offering aanschaffen bij de lancering van het project van het cryptobedrijf meer waard zullen worden.

Kan iedereen een ICO organiseren?

In principe kan iedere onderneming een ICO organiseren. Zolang een onderneming in staat is een whitepaper te ontwikkelen die de functie van de te lanceren munt goed kan beschrijven, is het mogelijk om een ICO te starten en op deze wijze kapitaal op te halen. Maar, naast het schrijven van een goede whitepaper, moet de onderneming in staat zijn een goed functionerende blockchain-toepassing te ontwikkelen.

Dit vereist veel kennis en kunde. Door de juiste personen hiervoor in te huren moet dit echter voor iedere onderneming haalbaar zijn. Wel dient bij het organiseren van een ICO rekening te worden gehouden met wet- en regelgeving die per land kan verschillen.

Wet- en regelgeving

Vroeger kende het lanceren van ICO’s weinig regels waarmee cryptobedrijven rekening dienden te houden. Crypto was een geheel nieuw onderwerp en zo waren initial coin offerings ook nieuw voor overheden. Omdat ICO’s steeds vaker voorkomen en cyptocurrencies steeds meer aandacht krijgen van een groot publiek, gaan steeds meer overheden zich hier mee bemoeien.

De wet- en regelgeving rondom het organiseren van en deelnemen aan een ICO, verschilt per land. In China en Zuid-Korea zijn ICO’s bijvoorbeeld niet toegestaan. In de Verenigde Staren zijn ICO’s wel toegestaan. In de Verenigde Staten beslist de SEC hierover, dit is de Amerikaanse dienst die gaat over de regulering van financiële markten in dit land. De meeste ICO’s hebben met weinig regelgeving te maken in de Verenigde Staten. Wel heeft de SEC aangegeven dat zij sommige initial coin offerings beschouwen als effecten die op de beurs worden verhandeld. Daarom zullen deze aan dezelfde regelgeving moeten voldoen die geldt voor effecten op de Amerikaanse beurs.

In Nederland is er nog niet veel regelgeving omtrent ICO’s. Wel is deze manier van crowdfunding bekend bij de AFM. Zij houden geen toezicht op de meeste ICO’s. Dit komt doordat de meeste ICO’s niet vallen onder de Wft: de wet op financieel toezicht. Het kan echter in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een bepaalde ICO wél onder deze wet valt. In dat geval zal de aanbieder van de ICO moeten voldoen aan een groter pakket van regels omtrent het lanceren van de ICO.

Voor inwoners van Nederland is het legaal om deel te nemen aan een ICO en voor bedrijven gelden over het algemeen weinig wetten voor het lanceren van een ICO in Nederland.

Hoe verloopt een ICO?

Een ICO kan worden gestart door een bedrijf, door een whitepaper van een nieuwe blockchain-toepassing met een bijbehorende coin, te presenteren aan een groot publiek. Dit kunnen zij doen door gebruik te maken van een eigen platform. Maar, zij kunnen er ook voor kiezen om gebruik te maken van een partij die al bekend is met het lanceren van een ICO voor een groot publiek.

Het komt bij ICO’s vaak voor dat er wordt gewerkt met investeringsrondes. Hoe eerder een investeerder tokens aankoopt, hoe lager de prijs is die deze investeerder hiervoor betaald. Een voorbeeld hiervan is dat voor de eerste 1.000.000 tokens bijvoorbeeld een bedrag van €0,30 per token wordt gevraagd en dat voor de volgende 500.000 tokens bijvoorbeeld een bedrag van €0,40 per stuk wordt gevraagd. Hoeveel verschillende rondes er zijn binnen een ICO verschilt per cryptobedrijf dat zo’n crowdfunding actie start en het hoeft niet altijd op deze manier te gaan. Soms is er gewoon één vastgestelde prijs die per coin betaald dient te worden.

Bij een ICO betalen investeerders vaak met cryptomunten. Meestal met Bitcoin of Ethereum. In sommige gevallen worden ook euro’s of dollars geaccepteerd.

Als een bedrijf voldoende kapitaal heeft opgehaald met haar ICO, zal dit kapitaal worden gebruikt voor het bouwen van een testversie van de te lanceren blockchain-toepassing. Zo’n testversie wordt in de cryptowereld ook wel testnet genoemd. Als de gelanceerde testversie naar behoren werkt, kan de daadwerkelijke versie van de blockchain-toepassing waarvoor kapitaal is opgehaald, gelanceerd worden. Dit wordt het mainnet genoemd.

Zodra het mainnet is gelanceerd kunnen investeerders hun aangekochte tokens eventueel verkopen. Dit is wat de meeste investeerders vaak ook doen. Hierdoor kan de prijs van de coin bij de officiële lancering weleens flink dalen.

Hoe kunt u participeren in een ICO?

Om in een ICO te kunnen participeren zult u in de meeste gevallen moeten beschikken over Bitcoin of Ethereum. Bij de meeste ICO’s dient in deze valuta te worden betaald. Door te onderzoeken waar u de tokens van de ICO kunt kopen, kunt u vrij makkelijk deelnemen. Vaak wordt duidelijk gepresenteerd op welke datum en welk tijdstip de eerste coins uit de ICO worden aangeboden.

Zorg ervoor dat u er snel bij bent. ICO’s kennen vaak een groot aantal deelnemers. Hierdoor zijn de coins vaak snel uitverkocht. In sommige gevallen zelfs binnen enkele uren.

Waar moet u op letten?

Zorg ervoor dat u voordat u deelneemt aan een ICO, de whitepaper van het project heeft doorgenomen. Stel uzelf de vraag of het idee uit de whitepaper onderscheidend is, een probleem oplost en of het hierdoor een kans van slagen heeft. Als het idee niet onderscheidend is en er geen duidelijk probleem wordt opgelost met het idee, zult u zichzelf af moeten vragen of het instappen in de ICO een goed plan is.

Uiteindelijk zult u zelf de beslissing moeten nemen of u mee wilt doen aan een ICO, maar weet dat dit vaak gepaard gaat met een hoog risico en dat u uw inleg geheel kunt verliezen.

Risico’s van ICO’s

Het deelnemen aan een ICO gaat gepaard met een risico. Zo heeft de AFM in 2017 een waarschuwing naar buiten gebracht over de hype die ontstaan is rondom ICO’s.

Doordat er geen of weinig toezicht is op de aanbieder van een ICO, is deze manier van het ophalen van kapitaal gevoelig voor oplichting. Er is weinig controle en dat maakt dat aanbieders die een ICO starten met de verkeerde intenties vaak vrij spel hebben. Dit komt tevens doordat vaak betaald dient te worden met cryptocurrencies, die een veel anoniemer karakter hebben dan normale euro’s op de bank.

Daarnaast waarschuwt de AFM voor de vaak te hoge verwachting die investeerders hebben van een ICO. Het project waarvoor de ICO wordt georganiseerd staat vaak nog in de kinderschoenen en heeft zichzelf vaak nog in geen enkel opzicht bewezen. De AFM geeft aan dat zonder deskundige expertise over de blockchain en de mogelijke toepassingen hiervan, het lastig is om te beoordelen of een project daadwerkelijk een kans op succes heeft.

Niet iedere ICO is gedoemd om te mislukken, er bestaan enkele voorbeelden waarbij door middel van een ICO een succesvolle toepassing, draaiende op blockchain-technologie, is gelanceerd.

Succesvolle ICO’s

Ondanks ICO’s gepaard gaan met een hoog risico is het enkele cryptobedrijven door middel van ICO’s gelukt om succesvolle projecten te lanceren. Investeerders die hun coins sinds deze ICO’s hebben vastgehouden, hebben enorme rendementen gemaakt.

Ethereum

Ethereum is na Bitcoin verreweg een van de bekendste cryptomunten. Velen weten niet dat deze munt oorspronkelijk is gestart met een ICO. Destijds bestond de term ICO echter nog niet. Daarom werd dit een crowdsale genoemd. In principe was dit precies hetzelfde opgezet als hoe de meeste ICO’s tegenwoordig werken.

Deze crowdsale vond plaats in 2014. Het was mogelijk om één Ether te bemachtigen voor een prijs van $0,31. Op moment van schrijven noteert de koers van Ethereum op een prijs van ongeveer $2.000. Indien u bij de crowdsale van Ethereum een bedrag van €1.000 had geïnvesteerd en alle munten tot vandaag de dag had aangehouden, dan zal u nu beschikken over een bedrag van €6,5 miljoen.

NXT

De NXT-ICO vond plaats in 2013. Het was daarmee één van de eerste ICO’s in de cryptowereld. Investeerders die hebben deelgenomen aan deze ICO hebben enorme rendementen gemaakt. Net zoals u met een investering van €1.000 in Ethereum bij de crowdsale van deze munt vandaag de dag miljonair was geweest, had u uzelf miljonair mogen noemen als u voor een bedrag van €1.000 was ingestapt in NXT bij haar ICO.

Naast dat de Ethereum en NXT-ICO investeerders hoge rendementen hebben behaald, zijn er zeker meer ICO’s die investeerders een prima rendement hebben opgeleverd. Dit zijn enkel de twee bekendste voorbeelden.

ICO vs IPO

IPO staat voor Initial Public Offering. Net zoals een ICO, wordt ook een IPO ingezet voor het binnenhalen van kapitaal. Deze methodes worden vaak met elkaar vergeleken. De overeenkomst tussen beide is dat allebei de methodes worden ingezet om kapitaal te vergaren. Verder dan dat, zijn een ICO en een IPO niet zo zeer met elkaar te vergelijken.

Een IPO wordt vaak ingezet om een bedrijf te financieren. Vrijwel alle grote bedrijven hebben hier gebruik van gemaakt, denk hierbij aan namen als Facebook, Apple en Unilever.

Bij een IPO worden de aandelen van een bedrijf voor het eerst aangeboden aan een groot publiek. Het grote verschil tussen een IPO en een ICO is dat u bij deelname aan een IPO een stukje van een onderneming koopt. Bij deelname aan een ICO koopt u geen stukje van een onderneming. U neemt hierbij enkel deel aan een project van een onderneming.

Een ander verschil tussen een ICO en een IPO, is dat een IPO aan een stuk meer wetten en regels dient te voldoen. Daarom is het starten van een IPO vele malen ingewikkelder dan het starten van een ICO. IPO’s worden vrijwel niet gebruikt in de cryptowereld.

ICO vs IEO

De term IEO staat voor Initial Exchange Offering. Een IEO is vrijwel hetzelfde als een ICO, er bestaat echter één groot verschil. Dat is dat een IEO plaatsvindt via een exchange. Dit is een platform waar digitale valuta verhandeld kunnen worden.

Het voordeel van een IEO ten opzichte van een ICO, is dat de token vaak vrij snel te verhandelen is. De token uit de IEO is immers al beschikbaar op een exchange.

Er is echter ook een groot nadeel verbonden aan een IEO. De exchange die de IEO organiseert kan bijvoorbeeld besluiten dat de coin van de IEO enkel met de eigen munt van de exchange kan worden aangekocht. U zult dan eerst de munt van de exchange moeten kopen, voordat u de token van de IEO aan kunt schaffen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen