Wat is een NFT (Non Fungible Token)?

vrouw met bril presenteert aan man in blauw overhemd

Een NFT is in principe een digitaal bewijs waarmee u kunt aantonen dat u de eigenaar bent van een digitaal bestand. Dit kan bijvoorbeeld een afbeelding of een video zijn. Het zou een online kunstwerk kunnen zijn maar ook iets simpels zoals bijvoorbeeld een GIFje.

Fungible Token vs Non Fungible Token

Om goed te kunnen begrijpen wat een NFT is, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen een Fungible Token en een Non Fungible Token. Daarom zullen we eerst uitleggen wat het verschil tussen deze tokens is.

Fungible Tokens

Een belangrijk kenmerk van een fungible token is dat deze onderling uitwisselbaar is. Daarnaast is een fungible token identiek aan andere fungible tokens van dezelfde soort. Dit is makkelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Een voorbeeld van fungible tokens zijn bijvoorbeeld euro’s op je bankrekening. Als je iemand 1 euro leent, kan deze persoon jou later deze zelfde euro teruggeven. Dit komt omdat euro’s op een bankrekening identiek aan elkaar zijn. Ze zijn allemaal precies hetzelfde en vertegenwoordigen precies dezelfde waarde.

In de cryptowereld zou Bitcoin kunnen behoren tot de categorie fungible tokens. Echter, niet volledig. Omdat op de Blockchain alle transactiegegevens van Bitcoin overschrijvingen worden bewaard, zijn niet alle Bitcoins voor 100% identiek aan elkaar. Het zou namelijk kunnen zijn dat een persoon een extra waarde toekent aan de allereerste Bitcoin die is uitgegeven. Doordat de transactiegeschiedenis van Bitcoin terug te zien is, zijn niet alles Bitcoins voor de volle 100% identiek aan elkaar, wel voor een goede 99,9%. Daarom zou je Bitcoin in principe als fungible token kunnen zien.

Ook een belangrijk kenmerk van een fungible token is dat deze in stukjes kan worden verdeeld. Een euro kan worden verdeeld in centen, een Bitcoin in Satoshi’s.

Non Fungible Tokens

Een non fungible token, is het tegenovergestelde van een fungible token. Het kenmerk van een non fungible token is dat deze identiek en niet onderling uitwisselbaar is. Ieder fungible token is uniek. Ook is een NFT niet deelbaar in stukken.

Een voorbeeld van een NFT zou bijvoorbeeld een concertkaartje kunnen zijn. In eerste opzicht lijken concertkaartjes misschien identiek aan elkaar, maar door beter te kijken worden de onderlinge verschillen tussen deze kaartjes duidelijk.

Het kaartje kan bijvoorbeeld op naam staan of een stoelnummer bevatten, waardoor het niet identiek is aan de andere kaartjes. Ook is een concertkaartje niet deelbaar in stukken. Je kunt het kaartje in stukken scheuren, maar dan zullen deze stukken geen waarde vertegenwoordigen.

De eigenaar van een bepaalde NFT vinden

Uiteraard wordt ergens bijgehouden wie de eigenaar van een bepaalde NFT is. Dit gebeurt met behulp van Blockchain-technologie. Iets specifieker, gebeurt dit via de Blockchain van Ethereum met behulp van het ERC-721 en het ERC-1155 protocol. Door gebruik van deze protocollen zijn tokens uniek ten opzichte van elkaar. In de Ethereum Blockchain wordt vastgelegd wie de eigenaar van een bepaalde NFT is. Ook de voorgaande eigenaren van een bepaalde NFT worden hierin vastgelegd.

Toepassing van NFT’s in de prakrijk

NFT’s worden toegepast in de praktijk. We zullen enkele toepassingen met u delen. Ze worden bijvoorbeeld toegepast in de gaming industrie. Ook worden ze gebruikt voor het verkopen van online kunst.

Cryptokitties

Een bekende game in cryptoland is Cryptokitties. In dit digitale spelletje kunnen spelers katten fokken en deze verhandelen met andere spelers. Iedere kat in de game heeft unieke eigenschappen. In principe is iedere kat in dit spel een NFT.

Een leuke toepassing is dat als twee katten een baby kitten krijgen, deze kitten de eigenschappen heeft van zijn ouders. Technisch vertaald: wanneer twee NFT’s worden gecombineerd, ontstaat een nieuwe NFT met een aantal eigenschappen van de gecombineerde NFT’s.

Cyptokitties toepassing NFT game
Bron: cryptokitties.co

Decentraland

Een andere game waarbij gebruik wordt gemaakt van NFT’s is Decentraland. In deze game kunnen spelers een eigen stukje virtueel land bezitten en dit onderling met elkaar ruilen. Ieder stukje land is uniek en er kan slechts één eigenaar zijn van dat stukje virtueel landgoed.

Het Banksy schilderij

Een prakrijkvoorbeeld waarbij een NFT is gebruikt voor het verkopen van kunst, is de aan- en verkoop van een Banksy schilderij.

Een Blockchain bedrijf kocht een Banksy schilderij en verbrandde dit. Vervolgens verkochten zij een afbeelding van dit schilderij als NFT. De aankoopprijs van het schilderij was 95.000 dollar. De NFT werd verkocht voor zo’n 380.000 dollar. Een winst van 285.000 dollar en een bizar verhaal. RTL nieuws heeft hier een artikel over geschreven.

Verbrand Banksy schilderij verkocht als NFT
Copyright: BurntBanksy

NFT opdelen in stukjes, ook al kan dit eigenlijk niet

In principe is het niet mogelijk om een NFT te verdelen in stukken. Dit is een belangrijk kenmerk. Er bestaat echter een manier waardoor een NFT wél in stukjes kan worden verdeeld. Dit heet tokenizen.

Dit kan door één NFT op te delen in bijvoorbeeld 10 nieuwe NFT’s. Stel, een persoon heeft een NFT afbeelding gekocht. Hij maakt vervolgens 10 unieke NFT’s aan met ieder een uniek nummer. Al deze stukken vertegenwoordigen dan 10% eigendom over de afbeelding.

Tokenizen gebeurt in de praktijk weleens bij de veiling van NFT’s met een hoge waarde. Stel dat de geschatte waarde van de NFT die geveild gaat worden €2.000.000 is. Het aantal personen dat beschikt over zo’n bedrag voor het kopen van een non fungible token is vrij beperkt. Door te tokenizen en de NFT in bijvoorbeeld 1000 stukken te verdelen, wordt het kopen van een stukje van de originele NFT voor een grotere groep personen mogelijk en de prijs per NFT tevens een stuk lager en daardoor toegankelijker.

Hoe wordt de waarde van een NFT bepaald?

Er is geen vaste waarde voor een NFT. De waarde van een non fungible token is gelijk aan wat een persoon er voor wilt geven. Er zijn enkele factoren die van invloed op de waarde kunnen zijn.

Allereerst is het van belang waar de NFT wordt aangeboden. Het maakt een groot verschil of deze wordt aangeboden op een schimmige online marktplaats of bij een groot en erkend veilinghuis.

Daarnaast is de populariteit van de token van invloed op de uiteindelijke prijs. Het is simpelweg zo dat als meerdere personen de NFT willen kopen, de prijs zal stijgen dankzij schaarste. Er is immers slechts één exemplaar van de unieke NFT.

Wat is het nut van een NFT?

Nu u meer weet over wat een NFT is, vraagt u zich wellicht af wat praktisch nut het ervan is. Dat is het volgende. Door middel van een non fungible token kan een waarde worden toegekend aan digitale objecten. Doordat NFT’s bestaan, was het bijvoorbeeld mogelijk om een eigenaar toe te wijzen aan de afbeelding van de verbrandde Banksy. Iedereen kan het plaatje bekijken en met elkaar delen via sociale media, maar er is slechts één officiële eigenaar van de afbeelding. Dankzij een NFT wordt duidelijk wie de originele afbeelding bezit.

Het risico van NFT’s

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het kopen en bezitten van een NFT. Het is goed om hierbij stil te staan.

NFT werkt op basis van geloof

NFT’s werken alleen indien iedereen gelooft in de technologie waarmee een non fungible token wordt gecreëerd. Om in het voorbeeld van de afbeelding van het Banksy schilderij te blijven: in de Ethereum Blockchain is vastgelegd wie de officiële eigenaar is van de afbeelding van het verbrandde schilderij. Zolang iedereen accepteert dat de eigenaar van de afbeelding inderdaad de persoon is die geregistreerd staat op de Ethereum Blockchain, werkt het prima. Zodra het geloof hierin stopt, werkt het niet meer. Dit zou eventueel kunnen worden opgelost met regelgeving vanuit de overheid.

Kopieën niet te onderschieden

Een probleem van NFT’s is dat kopieën van de non fungible token niet van het origineel te onderscheiden zijn. Dit probleem kan er in de praktijk voor zorgen dat u denkt dat u een NFT koopt van een origineel werk, terwijl dit in werkelijkheid een kopie van een NFT van het originele werk blijkt te zijn.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen