Wat zijn Wrapped Tokens?

fysieke cryptomunten

Een Wrapped Token is de verpakte versie van een bestaande cryptomunt. Wrapped Tokens zijn in het leven geroepen vanwege het feit dat blockchains van verschillende cryptovaluta niet met elkaar kunnen communiceren. Door gebruik te maken van Wrapped Tokens wordt dit mogelijk. In dit artikel gaan we dieper in op wat Wrapped Tokens zijn en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik hiervan.

Wat is een Wrapped Token?

Een Wrapped Token is een getokeniseerde versie van een cryptovaluta. Het kan worden gezien als de verpakte versie van een cryptomunt. Deze cryptomunt leeft van nature op een andere blockchain dan de Wrapped Token. De waarde van de token is gekoppeld aan de waarde van de cryptomunt en over het algemeen is het mogelijk om de Wrapped Token 1 op 1 in te wisselen voor de cryptomunt waar deze token op is gebaseerd. Dit inwisselen kunt u zien als het unwrappen (uitpakken) van de token.

Wrapped Tokens zijn bedacht vanwege het feit dat blockchains van verschillende cryptovaluta niet in staat zijn om met elkaar te communiceren. Door middel van een verpakte versie van cryptomunten is het mogelijk om bijvoorbeeld Bitcoin te verhandelen via de blockchain van Ethereum. Hiervoor wordt de token Wrapped Bitcoin (WBTC) voor gebruikt.

Hoe werken Wrapped Tokens?

Zoals u nu weet is een Wrapped Token de verpakte versie van een bepaalde cryptomunt die dezelfde waarde vertegenwoordigd als de cryptomunt waarvoor deze token is gemaakt.

Om het mogelijk te maken dat de Wrapped Token dezelfde waarde behoud als de cryptomunt die deze token volgt, wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde bewaarder. Deze bewaarder houdt voor iedere uitgegeven Wrapped Token 1 cryptomunt aan die deze Wrapped Token vertegenwoordigd.

Om het makkelijk te maken zullen we een voorbeeld gebruiken waarin we Bitcoin en Wrapped Bitcoin toepassen. Indien een persoon Wrapped Bitcoin wil hebben, dan gebeurt in feite het volgende: de persoon stuurt 1 Bitcoin op naar de bewaarder. Deze bewaarder maakt vervolgens 1 Wrapped Bitcoin aan die de waarde van 1 Bitcoin vertegenwoordigd en stuurt deze op naar de persoon.

Als de persoon zijn Wrapped Bitcoin vervolgens weer om wil wisselen naar een gewone Bitcoin, dan stuurt deze persoon zijn Wrapped Bitcoin weer op naar de bewaarder. De bewaarder zal de Wrapped Bitcoin vernietigen en zal de persoon vervolgens 1 Bitcoin geven.

Een bewaarder hoeft niet per definitie een persoon te zijn. Het kan een handelaar, DAO of smart-contract zijn. De bewaarder dient ten alle tijden 1 cryptomunt aanhouden voor iedere Wrapped Token die van deze cryptomunt wordt uitgegeven.

Wat zijn de voordelen van Wrapped Tokens?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een Wrapped Token, is dat dit het mogelijk maakt om een bepaalde cryptocurrency op verschillende blockchains te gebruiken. Zonder Wrapped Token zou dit niet mogelijk zijn.

Een ander voordeel van Wrapped Tokens is dat deze tokens transactiesnelheid kunnen verhogen en transactiekosten kunnen verlagen. Bitcoin staat bijvoorbeeld bekend om zijn relatief lange transactietijd. Over het algemeen is de snelheid waarmee Bitcoin kan worden verzonden een stuk sneller dan een normale transactie tussen banken. Echter is de transactiesnelheid van Bitcoin een stuk lager dan andere cryptovaluta. Door het gebruik van Wrapped Bitcoin is het mogelijk om Bitcoins een stuk sneller heen en weer te verzenden.

Daarnaast kan het gebruik van een Wrapped Token de transactiekosten voor het verzenden van een bepaalde cryptovaluta verlagen, doordat deze valuta nu via een andere blockchain kan worden verzonden waarbij mogelijk minder transactiekosten zijn voor het verrichten van betalingen.

De nadelen van het gebruik van Wrapped Tokens

Een nadeel aan het gebruik van een Wrapped Token, is dat wanneer u bijvoorbeeld uw Bitcoin inwisselt voor de wrapped variant, u niet in bezit bent van uw eigen private keys. Uw Bitcoins zijn in handen van de bewaarder en deze bewaarder dient ervoor te zorgen dat deze Bitcoins veilig worden opgeslagen.

Het enige dat u bezit is een token die de waarde van Bitcoin vertegenwoordig. Mocht er op de een of andere manier iets gebeuren met de bewaarder waardoor deze niet meer in staat is om u uw Bitcoins terug te geven wanneer u uw Wrapped Bitcoin in wilt wisselen, kunt u uw Bitcoins volledig kwijt zijn. U zult de bewaarder die de Wrapped Tokens uitgeeft dus moeten vertrouwen.

Daarnaast kan het omwisselen van uw cryptomunten voor een wrapped variant redelijk hoge kosten met zich meebrengen. Dit heeft te maken met de gaskosten van het Ethereum-netwerk.

Samengevat

Wrapped Tokens maken het mogelijk om cryptomunten op verschillende blockchains te gebruiken. Tevens kunnen deze tokens een hogere transactiesnelheid en lagere transactiekosten mogelijk maken.

Wrapped Tokens worden uitgegeven door een bewaarder. Het is van belang dat u deze bewaarder vertrouwt. Deze bewaarder is verantwoordelijk voor het bewaren van uw cryptomunten en dient het mogelijk te maken dat u uw Wrapped Tokens ten alle tijde in kunt wisselen voor de cryptomunt waarvan deze tokens de waarde vertegenwoordigen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen