Wat is Litecoin (LTC) - BTCRadar.nl

Zoals Bitcoin weleens als het digitale goud wordt gezien, wordt Litecoin vaak het digitale zilver genoemd. Litecoin behoort tot een van de eersten alt-coins op de cryptomarkt. De munt werd in 2011 ontwikkeld door Charlie Lee, een voormalig medewerker van Google.

Litecoin zilveren munt

Snel navigeren

Wat is Litecoin?

Litecoin is opgericht als valuta die personen kunnen gebruiken om onderling transacties uit te voeren, zonder tussenkomst van banken. In principe had de oprichter van deze cryptomunt dezelfde intentie als de oprichter van Bitcoin. Echter, Charlie Lee wilde zich onderscheiden van Bitcoin door een aantal dingen anders aan te pakken. Zo moest de transactiesnelheid van Litecoin een stuk sneller zijn dan bij Bitcoin het geval is. Daarnaast moest de fee die wordt betaald voor een transactie lager zijn dan bij een Bitcoin transactie.

Het digitale zilver

Bitcoin wordt in de volksmond vaak het digitale goud genoemd. Litecoin is van origine opgericht met het idee een ‘lite’ versie van Bitcoin te creeëren. Vandaar ook de naam Litecoin. Doordat zilver weleens wordt gezien als de lite versie van goud, en Litecoin de lite-versie van het digitale goud wilt zijn, is de naam digitaal zilver ontstaan.

Litecoin koers

Hier beneden vind je de huidige koers van Litecoin. Ook de prijs van de munt in het verleden kun je hier bekijken. Dit kun je doen door in de hoek rechts boven de grafiek de tijdsperiode van de grafiek aan te passen. Mocht je eventueel Litecoins willen kopen, dan kun je hiervoor de knop onder de grafiek gebruiken, je wordt dan doorverwezen naar Bitvavo.

Litecoins onderscheidend vermogen

Zoals eerder benoemd, is Litecoin gecreëerd met de intentie om een lite versie van Bitcoin te zijn, met de focus op snelle transacties en lage fees. Dit is Litecoin dan ook gelukt. Transacties die met Litecoin worden uitgevoerd, worden direct bevestigd door het netwerk en de kosten voor een transactie zijn in vergelijking met Bitcoin aan de lage kant.

Dit maakt Litecoin in de praktijk meer geschikt voor de uitvoering van kleine transacties, zoals bijvoorbeeld het kopen van een tros tomaten bij de groenteboer. Indien zo’n tros tomaten met Bitcoin zal worden betaald, dient ten minste 10 minuten te worden gewacht totdat het netwerk de transactie uitvoert waarbij Bitcoins van de portemonnee van de klant, naar de portemonnee van de groenteboer zullen worden verzonden. Daarnaast zullen de transactiekosten waarschijnlijk hoger liggen dan het te betalen bedrag voor de tomaten.

Litecoin verhelpt dit probleem. Bij het kopen van de tomaten met behulp van Litecoins, worden de Litecoins direct overgemaakt van de portemonnee van de klant naar de portemonnee van de groenteboer. Daarnaast zijn de transactiekosten een stuk lager, waardoor deze niet hoger zullen liggen dan het bedrag dat voor de tomaten dient te worden betaald.

Litecoin kopen

Mocht je Litecoins willen kopen, houd dan rekening met de volgende aspecten;

  • Transactiekosten
  • Betrouwbaarheid verkopende partij
  • Veiligheid van je Litecoin portemonnee
 

Waak ervoor dat je niet teveel transactiekosten betaald aan de partij waarbij je je Litecoins aanschaft. Zorg er daarnaast voor dat je goed onderzoekt of de verkopende partij betrouwbaar is en geen frauduleuze praktijken uitvoert. Tot slot, zorg ervoor dat je je Litecoin veilig kunt opslaan, sommige partijen bieden je de service om je Litecoins bij hen op te slaan, indien je dit doet, zorg er dan voor dat je de partij waarbij je dit doet volledig vertrouwd. Maar weet, niet jouw portemonnee, betekend niet jouw Litecoins. Indien de portemonnee van de partij waarbij je je munten opslaat wordt gehackt, kun je je aangekochte Litecoins mogelijk verliezen. De meest veilige optie is het aanschaffen van een Hardware wallet. Voorbeelden hiervan zijn de Trezor en de Ledger Nano S.

Je kunt direct 1000 euro aan gratis handelskosten ontvangen voor de eerste week dat je een account aanmaakt bij Bitvavo, door je via onderstaande button te registeren. Let op, dit werkt enkel als je jezelf via onderstaande button registreert, anders zal je het handelstegoed niet ontvangen. Wij van BTC Radar hebben goede ervaringen met Bitvavo. Doe echter altijd zelf je onderzoek naar de betrouwbaarheid van de partij waarbij je je cryptomunten aanschaft.