Ethereum (ETH) - BTCRadar.nl

Ethereum is na Bitcoin verreweg een van de bekendste cryptomunten. De munt staat bekend om de slimme contracten die zij op de markt hebben gebracht. Ethereum werd in 2015 gelanceerd door Vitalik Buterin.

Snel navigeren

Wat is Ethereum?

Ethereum heeft verschillende functionaliteiten. De bekendste functie van Ethereum is het opstellen van smart contracts op de Ethereum Blockchain. Daarnaast kunnen met behulp van Ethereum decentrale apps worden ontwikkeld. Wij informeren je over beide functionaliteiten.

Ethereum en Smart Contracts

Ethereum is net zoals Bitcoin gebaseerd op Blockchain technologie. Ethereum staat bekend om haar smart contracts. Een smart contract is een overeenkomst, vastgelegd op de Blockchain. Deze contracten maken personen als bijvoorbeeld een advocaat of notaris overbodig. Doordat alles is vastgelegd op de Blockchain, is er geen advocaat nodig om de overeenkomst op te stellen of om zaken te regelen wanneer de overeenkomst niet wordt nagekomen. Dit soort zaken kunnen in het contract worden vastgelegd en zodra bepaalden voorwaarden uit de overeenkomst worden geschonden, kunnen er automatisch acties worden ondernomen, zonder tussenkomst van een advocaat.

Een praktijkvoorbeeld van zo’n smart contract is als volgt. Een aanbieder van een huurwoning plaats een smart contract op de Ethereum blockchain. Dit doet hij met behulp van Solidity, Ethereum’s eigen programmeertaal. In dit contract staat dat de verhuurder zijn woning voor €800,- per maand wilt verhuren aan een huurder. Een huurder heeft interesse om het huis van de verhurende persoon te huren en gaat akkoord met een bedrag van €800,- per maand. De overeenkomst wordt via de Blockchain geaccepteerd en vanaf nu mag de huurder het huis gebruiken. In deze overeenkomst zijn voorwaarden gesteld. Wanneer de huurder niet tijdig zijn huur betaald, wordt automatisch een deurwaarder ingeschakeld.

De verhuurder van de woning hoeft zich geen zorgen te maken of de huurder van de woning iedere maand wel €800,- overmaakt. Maak de huurder het bedrag niet over binnen de hiervoor gestelde periode in het contract, zal automatisch een bericht naar een deurwaarder worden verzonden met de opdracht het geld te gaan halen bij de hurende persoon.

Hier is ook meteen het nadeel van een smart contract. Het kan een bepaalde reden hebben dat de persoon zijn of haar huur niet kan betalen. Bij een smart contract wordt echter niet op maat gekeken of dit een goede reden is en of hierdoor de huur later mag worden overgeboekt. Niet betalen betekent automatisch het inschakelen van een deurwaarder, omdat dit nou eenmaal zo is vastgelegd en het slimme contract automatisch een bericht naar de deurwaarder verzend indien de huur niet tijdig is betaald.

Decentrale apps (DAPP's)

Naast dat met Ethereum smart contracts kunnen worden opgesteld, kunnen er ook decentrale applicaties mee worden gemaakt. Deze worden ook wel afgekort met de term DAPP. Ook dit gaat met Solidity, zoals eerder benoemd is dit de programmeertaal van Ethereum. Deze applicaties draaien na het aanmaken op een decentraal platform dat niet door een specifiek persoon of bedrijf wordt beheerd. Hierdoor kan zo’n applicatie niet zomaar worden aangepast, wat kan zorgen voor veiligheidsvoordelen ten opzichte van een ‘normale’ applicatie. Om een voorbeeld te geven, het is niet mogelijk om een DAPP offline te halen. Ook kunnen er niet zomaar wijzigingen aan de app worden doorgevoerd.

Ethereum koers

Hieronder vind je de huidige Ethereum koers. Ook kun je in deze grafiek historische koers data van de cryptomunt bekijken.

Ether - Ethereum's token

Om kosten binnen het Ethereum netwerk te kunnen betalen, is een speciale token aan Ethereum gekoppeld, genaamd Ether. Ether kan worden gezien als de benzine van het Ethereum-netwerk. Om een smart contract op te stellen of een DAPP te lanceren, dienen Ether’s te worden betaald.

Het is ook mogelijk om Ether te verdienen. Door computerkracht beschikbaar te stellen voor het draaien van een met Ethereum gemaakte decentrale app, kunnen personen Ethers verdienen.

Ether is niet bedoeld om onderling transacties uit te voeren. Het dient enkel als brandstof voor het Ethereum-netwerk.

Ethereum kopen

Ethereum kun je kopen bij verschillende aanbieders. Voordat je de cryptomunt aanschaft, is het belangrijk je goed te verdiepen in een stukje veiligheid. Door van te voren een veilige Ethereum-wallet te regelen zorg je ervoor dat je je gekochte munten veilig kunt opslaan. De veiligste wallet voor Ethereum is een zogenoemde hardware-wallet. Voorbeelden hiervan zijn de Ledger Nano S en de Trezor. Verdiep je van te voren goed in deze materie.

Zodra je beschikt over een veilige Ethereum-wallet, kun je opzoek naar een verkopende partij. Bij enkele van deze partijen is het ook mogelijk om daar je gekochte Ethereum te stallen. Onthoud hierbij goed, zolang je hier je munten stalt, ben je niet beschermd tegen eventuele cyber aanvallen waarbij cryptomunten van deze platformen worden gestolen. Denk daarom van te voren goed na of je dit risico wil lopen, of een kleine investeringen wilt doen door middel van het aanschaffen van een hardware wallet.

Je zal zelf moeten bepalen welke partij je het meest vertrouwt voor het kopen van Ethereum. Hierbij kan het van te voren lezen van recensies en het bekijken van verschillende aanbieders verstandig zijn. Zelf hebben wij een goede ervaring met het kopen van Ethereum bij Bitvavo. Mocht je deze website overwegen, dan kun je de website via onderstaande button eens bekijken.

Ethereum uitgelegd met behulp van een video

Soms kan het bekijken van een video naast het lezen van informatie, bijdragen aan het beter begrijpen van een onderwerp. Onderstaande video geeft een heldere uitleg over Ethereum. De video is zo ingesteld, dat deze automatisch start bij het gedeelte waarin Ethereum wordt aangehaald. Het eerste deel van de video gaat over de Blockchain en Bitcoin. Indien je dit stukje ook wil bekijken kun je de video een stukje terugspoelen.

Direct Ethereum Kopen