Wat is Bitcoin Cash (BCH) - BTCRadar.nl

Bitcoin Cash is in 2017 ontstaan uit een hard fork in de Bitcoin Blockchain. Ontwikkelaars van cryptomunten waren bezorgd over de bruikbaarheid van Bitcoin op de lange termijn. Transacties waren langzaam, en de transactiekosten die bij transacties werden betaald waren aan de hoge kant. Vanuit de behoefte om Bitcoin transacties sneller en goedkoper te maken, is uiteindelijk Bitcoin Cash ontstaan.

Gouden Bitcoin munt en briefgeld suggereert Bitcoin Cash

Snel navigeren

Wat is Bitcoin Cash?

Allereerst is het goed om te begrijpen dat Bitcoin en Bitcoin Cash twee verschillende cryptomunten zijn. Bitcoin Cash is ontstaan uit Bitcoin door middel van een hard fork, daarover later meer.

Bitcoin Cash komt in vele opzichten overeen met Bitcoin. Logisch, gezien deze munt uit Bitcoin is ontstaan. Er is echter een belangrijk verschil. De grootte van de transactieblokken. Een Bitcoin blok heeft een grootte van 1MB. Bij Bitcoin Cash is deze blokgrootte bij de lancering van de munt vergroot naar 8MB. Sinds 15 mei 2018 is dit zelfs 32MB geworden.

De reden dat de ontwikkelaars van Bitcoin Cash hebben gekozen voor een grotere blokgrootte, is vanwege het feit dat dit kan zorgen voor een hogere transactiesnelheid en lagere transactiekosten. Door de blokgrootte aan te verhogen, kunnen er meer transacties in één blok worden verwerkt. Dit resulteert in een groter aantal transacties per seconde. Daarnaast zal de transactie fee die wordt betaald aan de Bitcoin Cash miner, worden verdeeld over een groter aantal transacties. Hierdoor zullen de kosten per transactie lager worden.

Bitcoin Cash koers

Hier zie je de huidige koers van Bitcoin Cash in euro’s. De data uit deze grafiek is afkomstig van Bitvavo, een Nederlands bedrijf waarbij je kunt handelen in cryptovaluta. Bij het ontstaan van Bitcoin Cash was er een flinke run op de munt. De coin behaalde in korte tijd een record koers van maar liefst 3650 euro. Tegenwoordig staat de koers van de munt een stuk lager.

Het ontstaan van de munt

Bitcoin Cash is ontstaan uit een hard fork in de Bitcoin Blockchain. Zo’n fork kan worden gezien als een soort update van het netwerk, maar dan net een beetje anders. Bij deze update blijft het huidige netwerk bestaan, maar zal ook een nieuw netwerk worden gevormd. Aan dit nieuwe netwerk kunnen nieuwe eigenschappen worden meegegeven.

Bitcoin Cash is ontstaan vanuit een meningsverschil tussen personen die zich bezig houden met de ontwikkeling van Bitcoin. De transactiesnelheid van Bitcoin en de kosten per transactie, moesten volgens een aantal personen omlaag om Bitcoin een beter toekomstperspectief te bieden. De oplossing die deze personen hiervoor zagen, was het vergrootten van de blokgrootte van een transactieblok. Echter waren niet alle ontwikkelaars het eens over deze oplossing. Zij hadden andere oplossingen voor ogen voor deze problemen, zoals SegWit en het Lightning Network.

Omdat de ontwikkelaars het niet met elkaar eens konden worden, was de enige oplossing om de oplossing van een grotere blokgrote door te voeren: afsplitsen van Bitcoin. Hiermee werd Bitcoin Cash geboren.

Gratis BCH bij oprichting

Omdat een hard fork een afsplitsing van een netwerk is waarbij veel functionaliteiten worden behouden, is het zo dat wanneer zo’n fork plaatsvind, alle eigenaren van de munt waarvan de afsplitsing plaatsvindt, automatisch de nieuw gevormde munt ontvangen. Zo is dit ook gebeurd bij Bitcoin en Bitcoin Cash.

Personen die op de dag van de hard fork bijvoorbeeld 2 Bitcoins hadden, ontvingen automatisch 2 Bitcoin Cash. Hiervoor hoefden zij niets te doen en de Bitcoin die zij hadden werden gewoon behouden.

Is Bitcoin Cash beter dan Bitcoin?

Of Bitcoin Cash beter is dan Bitcoin zal de tijd moeten uitwijzen. Zoals het er nu lijkt uit te zien, gaat er meer aandacht naar Bitcoin. Er bestaat geen glazen bol waarmee in de toekomst kan worden gekeken. Of Bitcoin Cash uiteindelijk beter of minder goed zal presteren dan Bitcoin, zullen we in de toekomst mee gaan maken.

Opnieuw een fork: Bitcoin SV

Wat opvallend is, is dat na het ontstaan van Bitcoin Cash, opnieuw een afsplitsing heeft plaatsgevonden. Op 15 november 2018 is Bitcoin SV ontstaan uit een fork van Bitcoin Cash. De oprichters van Bitcoin SV, Craig Wright en Calvin Ayre vonden dat Bitcoin Cash teveel afweek van de visie waarmee Satoshi Nakamoto Bitcoin had opgericht. Daarom besloten zij Bitcoin SV op te richten, waarbij SV staat voor Satoshi’s Vision.

Hieronder zie je de huidige koers van deze nieuw ontstane cryptomunt.

Hoe kun je aan Bitcoin Cash komen?

Bitcoin Cash is net zoals Bitcoin een ruilmiddel, waarmee je goederen en diensten kunt kopen. Je kunt op drie verschillende manieren aan de cryptomunt komen.

  1. Ruilen voor goederen of diensten
  2. BCH kopen
  3. BCH minen

Bitcoin Cash ruilen

Je kunt simpelweg goederen of diensten verkopen en in ruil hiervoor Bitcoin Cash vragen. Dit is echter in de praktijk vaak lastig, omdat er procentueel niet veel personen op de wereld over Bitcoin Cash beschikken.

Bitcoin Cash kopen

Het direct kopen van Bitcoin Cash is vrij eenvoudig en makkelijker dan de eerste methode. Zelf hebben wij een goede ervaring met het kopen van cryptomunten bij Bitvavo. Om hier Bitcoin Cash te kopen volg je de volgende stappen;

  1. Maak een account aan bij Bitvavo. Door deze link te gebruiken krijg je bij het openen van een nieuw account 1000 euro gratis handelstegoed voor het kopen van cryptomunten in de eerste week dat je je account hebt.
  2. Maak geld over naar Bitvavo via iDeal of Bancontact.
  3. Zoek naar Bitcoin Cash (BCH).
  4. Bepaal voor welk bedrag je aan wilt kopen.
  5. Klik op kopen. Je beschikt nu over Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash minen

De derde en tevens laatste methode om aan Bitcoin Cash te komen, is door de munt te minen. Hierbij stel je computerkracht beschikbaar aan het Bitcoin Cash netwerk. Met deze computerkracht kunnen BCH transacties worden verwerkt. Dit werkt hetzelfde als bij Bitcoin mining.

In ruil voor het beschikbaar stellen van computerkracht, zal je beloont worden met Bitcoin Cash indien je hebt bijgedragen aan het verwerken van een BCH blok. Je dient jezelf hiervoor aan te melden bij een Bitcoin Cash mining pool. Als individu is het vrijwel onmogelijk om een transactieblok van de cryptomunt te verwerken, vandaar dat je jezelf bij zo’n mining pool dient aan te sluiten.

De computers die benodigd zijn voor het minen van Bitcoin Cash kosten veel geld. Daarnaast zijn de stroomkosten voor het draaien van deze computers erg hoog. Je zal jezelf daarom de vraag moeten stellen of het minen van de munt voor jou de moeite waard is, of dat je de cryptomunt beter direct kunt kopen.

Veelgestelde vragen over Bitcoin Cash

Nee, dit hoeft niet. Je kunt ook een stukje kopen van de cryptomunt. Net zoals Bitcoin, kan Bitcoin Cash in kleine stukjes worden verdeeld.

De meest veilige manier voor het opslaan van je cryptomunten, is het gebruik van een Hardware wallet, zoals de Ledger Nano S of de Trezor. Daarnaast bestaan er online wallets, zoals Bitpay, waar je je munten op kunt slaan. Dit zijn echter iets minder veilig. Ook sommige verkopers van Bitcoin Cash bieden je de service om je munten voor je op te slaan.

Nee. Er zijn veel overeenkomsten tussen Bitcoin en Bitcoin Cash, maar het zijn niet dezelfde munten. Het verschil zit in de blokgrootte van transactieblokken. Bij Bitcoin is deze 1MB, bij Bitcoin Cash 32MB.

De munt kan worden ingezet als ruilmiddel waarmee personen goederen en diensten aan elkaar kunnen verkopen. Bitcoin Cash heeft als eigenschap dat de transactiekosten erg laag zijn, lager dan bij Bitcoin.