Bitcoin mining - Hoe werkt het?

Bitcoin mining is een belangrijk begrip in de cryptowereld. Het minen van Bitcoin is essentieel voor het voortbestaan van de cryptomunt. Zonder Bitcoin miners kan de Blockchain van Bitcoin niet bestaan. Op deze pagina lees je hier alles over.

man met laptop is bezig met Bitcoin mining

Snel navigeren

Wat is Bitcoin mining?

De term mining, in het Nederlands mijnen, doet iets anders vermoeden dan wat Bitcoin mining daadwerkelijk is. Mijnen doet je wellicht denken aan het delven van grondstoffen. Echter, bij Bitcoin mining gaat het om het verwerken van Bitcoin transacties.

Bij Bitcoin mining stelt een persoon computerkracht beschikbaar aan het Bitcoin netwerk voor het oplossen van ingewikkelde wiskundige formules die nodig zijn voor het verwerken van een transactie. In ruil hiervoor ontvangt deze persoon een beloning uitbetaald in Bitcoin.

Zoals je wellicht bekend is, vinden Bitcoin transacties plaats op de Blockchain. Een transactie wordt uitgevoerd zodra deze wordt opgenomen is het eerst volgende ‘block’ dat wordt geplaatst op deze Blockchain. Bitcoin miners verifiëren deze transactie met een hoop rekenkracht. Dit wordt Proof of Work (POW) genoemd.

Voor het verifiëren van deze transacties krijgen de personen die hun computerkracht hiervoor beschikbaar stellen zoals eerder benoemd een beloning. Omdat er enorm veel rekenkracht benodigd is voor het verifiëren van een blok, werken Bitcoin miners vaak samen in een mining pool. Voor ieder blok dat wordt gemined, wordt een beloning uitbetaald van 6,25 BTC en deze wordt iedere 4 jaar gehalveerd.

Het voordeel van Bitcoin mining: decentraal netwerk

Je vraagt je wellicht af, vanwaar deze ingewikkelde techniek als een bank ook gewoon kan zorgen voor het verwerken van een transactie? Het antwoord is simpel en in één woord te geven: onafhankelijkheid. 

Door het toepassen van een Blockchain met daarachter een groot netwerk van computers voor het verwerken van transacties, is er geen enkele tussenkomst van een persoon nodig om transacties uit te voeren. Dit is het revolutionaire van Bitcoin. Daarnaast kan ieder willekeurig persoon deelnemen aan het mining netwerk, door simpelweg computerkracht beschikbaar te stellen.

Of je nu Bitcoins wilt overmaken naar de andere kant van de wereld, of dat je er een paar aan je buurman wil geven, binnen 10 minuten wordt je transactie opgenomen in een block op de Blockchain en wordt de transactie in gang gezet. Er is geen bank meer nodig die het goed moet keuren dat je je vermogen wilt overmaken naar een land ergens aan de andere kant van de wereld.

Bitcoin miners beveiligen het netwerk

Naast dat de personen die hun computerkracht beschikbaar stellen voor het verwerken van Bitcoin transacties en ervoor zorgen dat deze transacties worden uitgevoerd, hebben zij ook een andere functie. Zij beveiligen het Bitcoin netwerk.

Om de Blockchain te kunnen hacken, is minstens de helft van de rekenkracht van het netwerk benodigd. Omdat er vele duizenden verschillende computers zijn die rekenkracht leveren aan het netwerk, is het voor een individu vrijwel onmogelijk om de Blockchain te hacken.

Zelf Bitcoin minen

Wellicht overweeg je het om zelf Bitcoins te gaan minen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vroeger, bij het ontstaan van Bitcoin, was het vrij eenvoudig om Bitcoins te minen, dit kon toen met in principe iedere computer. Echter, in de loop der tijd wordt het steeds ingewikkelder om te minen. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt aangepast aan de hoeveelheid rekenkracht die aan het Bitcoin netwerk wordt geleverd.

Tegenwoordig is er speciale apparatuur nodig die moet worden aangesloten om Bitcoins te kunnen minen. Deze apparatuur begint vanaf een bedrag van een paar duizend euro. Daarnaast zijn de stroomkosten vaak hoger dan de beloning die het minen oplevert. Dit maakt dat het minen van Bitcoin tegenwoordig enkel is weggelegd voor grote bedrijven die de stroomkosten zo laag mogelijk kunnen houden en schaalvoordelen hebben bij het inkopen van apparatuur.

Cloud mining

Mocht je het niet zien zitten om dure apparatuur in huis te halen, die tevens ook nog eens luidruchtig is en veel warmte produceert, dan kan cloud mining wellicht een uitkomst bieden. Dit houd in dat je mining ruimte met bijbehorende apparatuur huurt van een bedrijf, zonder dit zelf in huis te hebben. Je gaat een overeenkomst aan met het bedrijf, waarbij je afspreekt dat je een bepaalde hoeveelheid rekenkracht krijgt binnen het Bitcoin netwerk. De beloningen die het bedrijf namens jou ontvangt, zullen aan je worden overgemaakt. Let hierbij echter wel op, cloud mining hoeft niet altijd winstgevend te zijn.

Alternatief voor het verkrijgen van Bitcoins

Wil je wel Bitcoin vergaren, maar vind je mining te ingewikkeld? Dan is het beste alternatief het simpelweg kopen van Bitcoins. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden indien je van plan bent om Bitcoins te kopen. Zo dien je alert te zijn op de betrouwbaarheid van verschillende aanbieders, rekening te houden met de beveiliging van je ‘bitcoin-portemonnee’ en is het verstandig ervoor te waken dat je niet teveel transactiekosten betaald bij je aankoop. In ons artikel over het kopen van Bitcoin kun je hier meer over lezen.