Een Bitcoin wallet - Alles wat je erover moet weten

meisje in witte blouse maakt Bitcoin wallet aan achter laptop

Als je Bitcoins wil kopen, heb je een plek nodig waar je deze kunt opslaan. Zoals dat je je briefgeld opbergt in een portemonnee, kan je ook Bitcoins in een portemonnee bewaren. Zo’n Bitcoin portemonnee wordt vaak aangeduid met de term ‘Bitcoin wallet’.

Snel navigeren

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een digitale portemonnee waarin je je Bitcoins kunt bewaren. Door middel van het Bitcoin adres van deze wallet, kun je er Bitcoins in ontvangen. Ook kun je vanuit deze portemonnee Bitcoins verzenden naar andere wallets door deze naar een bepaald Bitcoin adres te verzenden.

Er zijn vele verschillende Bitcoin wallets op de markt. Het eerste onderscheid dat tussen deze digitale portemonnees gemaakt kan worden is door ze onder te verdelen in de categorieën online (ook wel hot genoemd) en offline (cold).

Online wallet (hot wallet)

Allereerst is er de online wallet. Andere benamingen hiervoor zijn hot wallet of soft wallet. Deze benamingen kunnen door elkaar heen gebruikt worden.

Een online wallet is, zoals je waarschijnlijk aan de naam al vermoed, een online portemonnee voor het opslaan van je Bitcoins. Deze portemonnee kan zowel bestaan uit een plaats op een website van het internet, als een applicatie op je mobiele telefoon of tablet. De vereiste van een Bitcoin wallet om tot de categorie hot wallet te behoren, is dat deze wallet wordt uitgevoerd op een apparaat dat beschikt over toegang tot het internet.

Het gebruik van een online wallet kent enkele voor- en nadelen ten opzichte van het gebruik van een offline wallet.

Voordelen van een online wallet
 • Gratis aan te maken
 • Eenvoudig in gebruik
 • Makkelijk en snel Bitcoin versturen en ontvangen
Nadelen van een online wallet
 • Minder veilig dan een offline wallet
 • Gevoeliger voor oplichtingspraktijken

Welke online Bitcoin wallets zijn er?

Er bestaan vele verschillende online Bitcoin wallets. Teveel om te benoemen. Daarom zullen wij er drie met je bespreken. Wij zullen je kort informeren over de Bitpay wallet en de wallet van blockchain.com. Daarnaast zullen we de Bitcoin wallet van Bitvavo behandelen.

De Bitcoin wallet van BitPay

De wallet van BitPay kun je beheren door middel van een app op je mobiele telefoon. BitPay is een van de bekendste aanbieders van Bitcoin wallets die werkt met een app. In deze app kun je naast een digitale portemonnee voor Bitcoin, ook wallets aanmaken voor andere cryptomunten. De BitPay app met bijbehorende wallet functie is met name bedoeld voor het uitvoeren van online transacties, gebruikmakend van cryptocurrencies.

De app van BitPay maakt het uitvoeren van de online transacties gemakkelijk, doordat bij betalingen een QR-code kan worden gescand met de app. Partners die gebruik maken van de betaalmethode van BitPay kunnen deze QR-code gemakkelijk genereren. Door als gebruiker van de app deze code te scannen, kan de betaling makkelijk en snel worden uitgevoerd. 

Een bijkomend voordeel voor bedrijven die de BitPay betaalmethode accepteren, is dat zij niet per se cryptocurrencies hoeven ontvangen. Zodra een BitPay transactie wordt uitgevoerd en de klant betaald bijvoorbeeld met Bitcoin, maakt BitPay het mogelijk om deze Bitcoins direct om te zetten in bijvoorbeeld euro’s of dollars. Dat maakt dat de betaalmethode van BitPay door veel verkopers wordt geaccepteerd.

BitPay heeft partnerschappen met grote namen als Microsoft, Shopify en Twitch.

De Blockchain.com wallet

Voor een simpele, goed werkende online wallet die je zowel via je laptop als je telefoon kunt openen, kun je terecht bij blockchain.com

Deze wallet is gemakkelijk en snel aan te maken en is geschikt voor het opslaan van je Bitcoins. Een speciale functie aan deze online portemonnee, is dat je je Bitcoins kunt swappen voor andere cryptomunten. Je moet hier echter wel transactiekosten voor betalen.

De Bitcoin wallet van Bitvavo

De Bitcoin wallet van Bitvavo verschilt van eerder genoemde wallets. Bitvavo bied haar klanten de service dat zij hun Bitcoins via hun Bitvavo account kunnen bewaren. Hiervoor maakt Bitvavo gebruik van een zogenaamde ‘hosted wallet’.

Zodra een Bitvavo account wordt aangemaakt, wordt er automatisch een hosted wallet gecreëerd. Hierin kun je je Bitcoins opslaan op dezelfde wijze als bij vele andere online Bitcoin portemonnees. Het gebruik van de wallet van Bitvavo kent enkele voor- en nadelen ten opzichte van het gebruik van een ‘echte’ online Bitcoin wallet.

Voordelen van de Bitvavo wallet
 • Geen moeite met het aanmaken van de wallet
 • Zeer eenvoudig in gebruik
 • Makkelijk en snel Bitcoin versturen en ontvangen
 • Op ieder moment je Bitcoin verkopen of omwisselen voor andere cryptovaluta
 • Geen online software downloaden
Nadelen van de Bitvavo wallet
 • Geen ‘echte’ wallet, hierdoor geen beschikking over private keys

Offline wallet (cold wallet)

Een offline wallet, ook wel een cold wallet genoemd, is een hardware wallet. Deze hardware wallet is een digitale portemonnee die niet constant is verbonden met het internet. Je kunt dit vergelijken met een soort USB-stick. Een USB-stick is niet verbonden met je computer, tenzij je deze inplugt. Na het inpluggen is het mogelijk om bestanden van de USB-stick af te halen en er nieuwe bestanden op te zetten.

Een hardware wallet werkt ongeveer hetzelfde. Wanneer deze niet is verbonden met je pc, heeft niemand toegang tot deze portemonnee. Voor hackers is het ook onmogelijk om toegang te krijgen tot deze hardware wallet, omdat deze niet is verbonden met het internet. 

Zodra je de hardware wallet inplugt in je pc, kun je bij je Bitcoin portemonnee en zullen Bitcoins die naar deze portemonnee zijn verzonden worden getoond. Ook kun je nu Bitcoins verzenden vanuit je portemonnee naar andere Bitcoin adressen. Zodra je de wallet weer uit de computer haalt, zal deze terug gaan naar zijn offline status.

Voordelen van een hardware wallet
 • De best mogelijke beveiliging voor je Bitcoins
 • In bezit van eigen private keys
Nadelen van een hardware wallet
 • Kost geld
 • In het begin lastiger in gebruik dan andere digitale wallets

Welke hardware wallets zijn er beschikbaar?

Er zijn meerdere hardware wallets beschikbaar op de markt. We zullen de twee bekendste met je bespreken: de Ledger Nano S en de TREZOR One.

De Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een van de meest bekende hardware wallets. Deze bekendheid heeft de wallet te danken aan het grote gebruiksgemak en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Zoals bij iedere hardware wallet, kost het even tijd om de Nano S in te stellen. Je dient je private keys goed te noteren om hiermee optimale veiligheid te waarborgen. Na dit proces is de wallet gemakkelijk op te starten. Door middel van Google Chrome extensies kun je digitale portemonnees voor verschillende cryptomunten aanmaken, waaronder uiteraard Bitcoin. De Ledger Nano S ondersteund meer dan 1300 verschillende cryptomunten.

De TREZOR One

De TREZOR One is een prima wallet van een goede kwaliteit. Gebruiksgemak staat hierbij voorop, zonder dat dit ook maar enigszins ten koste gaat van de veiligheid van deze portemonnee. 

Je kunt naast dat je een wallet aan kunt maken voor je Bitcoins, ook andere cryptomunten opslaan met de wallet van TREZOR. Op moment van schrijven zijn dit er 1600+. Daarnaast kan de wallet van TREZOR worden ingezet als 2 factor authenticatie voor verschillende diensten, waaronder Gmail en Dropbox.

Ledger Nano S vs TREZOR One

We hebben de Ledger Nano S en de TREZOR One met elkaar vergeleken op verschillende punten. In onderstaand overzicht kun je deze vergelijking bekijken.

Ledger Nano S

TREZOR One

Omschrijving

Meest verkocht

Eerste wallet op de markt

Prijs

€67,99

€79,-

Ondersteunde coins

1365

1648

Gerbruiksgemak

5/5
5/5

Een Bitcoin wallet aanmaken

Een Bitcoin wallet aanmaken hoeft niet lastig te zijn. Maak allereerst de beslissing wat voor soort wallet je wilt maken. Voor het maken van deze keuze kun je denken aan een aantal factoren. Wil je een kleine hoeveelheid Bitcoins aankopen en voor kortere tijd bewaren? Dan is de wallet van Bitvavo mogelijk voldoende. Wil je wat meer Bitcoins opslaan, voor een langere tijd? Overweeg dan een hot of een cold wallet. Een hot wallet is gratis en makkelijker in gebruik dan een hot wallet (hardware wallet). Een hardware wallet bied je echter een grotere mate van veiligheid.

Een online Bitcoin wallet aanmaken

Het maken van een online Bitcoin wallet is vrij eenvoudig. Eerder hebben wij drie verschillende aanbieders besproken van zo’n online digitale Bitcoin portemonnee. Indien je gebruik wilt maken van een van deze opties voor het aanmaken van je eigen wallet voor het stallen van je Bitcoins, ga je simpelweg naar de website van deze aanbieders: BitPay, Blockchain.com of Bitvavo.

Op deze website maak je een account aan, of in het geval van BitPay download je eerst de app. Vervolgens volg je de stappen van de aanbieder voor het aanmaken van een Bitcoin wallet.

Een offline Bitcoin wallet aanmaken

Indien je een offline Bitcoin wallet aan wilt maken, dien je eerst een hardware wallet aan te schaffen. Eerder bespraken wij de Ledger Nano S en de Trezor One.

Na het aanschaffen van de hardware wallet, volg je de handleiding om de private key van de Bitcoin portemonnee in te stellen. Zodra je deze private key goed hebt genoteerd en op een veilige plek hebt opgeborgen, ga je verder met de volgende stap. Door het volgen van de handleiding van de hardware wallet zal je worden uitgelegd hoe je een Bitcoin wallet aan kunt maken. Lees de handleiding goed en zorgvuldig door, dit zorgt ervoor dat je geen belangrijke stappen mist.

Bitcoin wallet zonder ID verificatie

Het kan zijn dat je op zoek bent naar een anonieme wallet voor het opslaan van je Bitcoins. Bij veel online wallets wordt gevraagd om je identiteit te verifiëren. Dit is vanwege regelgeving vanuit de overheid. Dit maakt de anonimiteit van zo’n wallet minder gewaarborgd.

Kies je voor een hardware wallet, dan hoef je geen ID verificatie te voltooien om een Bitcoin portemonnee te openen. Een hardware wallet is de beste optie indien je je identiteit niet wilt verifiëren bij het openen van een digitale Bitcoin portemonnee.

Bitcoin wallet met QR-code scanner

Indien je opzoek bent naar een Bitcoin wallet met een ingebouwde QR-code scanner voor het uitvoeren van online betalingen met Bitcoin, zou je de BitPay wallet kunnen overwegen.

Eerder al bespraken wij deze wallet. De wallet werkt door middel van een applicatie op je mobiele telefoon. Via deze app kun je een Bitcoin portemonnee aanmaken. Indien je voor een online betaling een QR-code dient te scannen om met Bitcoins te betalen, is dit mogelijk met de BitPay app. Door deze code te scannen opent een scherm in de app waarmee je direct je Bitcoins kunt verzenden naar de verkopende partij om zo de betaling af te ronden.