Cardano (ADA) - BTCRadar.nl

Cardano behoort tot de zogenoemde alt-coins. Dit zijn in principe alle cryptomunten behalve Bitcoin. De munt werd in 2017 gelanceerd. In de voorgaande twee jaren aan deze lancering is veel tijd besteed aan de ontwikkeling van Cardano. Aan het Cardano project werken niet de minste namen binnen de cryptowereld, zo is Cardano ontwikkeld onder leiding van Charles Hoskinson, voormalig CEO van Ethereum.

Snel navigeren

Wat is Cardano?

De Blockchain van Cardano bestaat uit twee lagen. Hiervan is een laag nu al actief en de andere is in volle ontwikkeling. Deze eerste, nu al actieve laag, stelt gebruikers van Cardano in staat om munten van de ene naar de andere wallet over te maken. De tweede laag, zal er in de toekomst voor moeten zorgen dat Cardano gebruikers slimme contracten kunnen maken en deze kunnen plaatsen op de Cardano Blockchain. In eerste instantie lijkt Cardano veel overeenkomsten te hebben met Ethereum, maar er zijn enkele verschillen.

De ontwikkelaars van Cardano hebben de munt benoemd tot de zogenaamde derde generatie van cryptocurrencies. Om dit te begrijpen, dient eerst te worden begrepen wat cryptomunten uit de eerste en tweede generatie zijn.

Tot de eerste generatie cryptomunten behoort de bekendste cryptomunt: Bitcoin. Deze munt wordt vaak gezien als het digitale goud. Ethereum wordt gezien als de tweede generatie cryptomunten, volgens de onwtikkelaars van Cardano. Beide cryptocurrencies hebben volgens Cardano’s ontwikkelaars problemen met opschalen. 

Cardano verhelpt drie problemen die andere munten kunnen hebben. Dit zijn;

  • Schaalbaarheid
  • Interoperabiliteit (interoperability)
  • Duurzaamheid
 
Aan de hand van deze punten kan worden uitgelegd wat de toegevoegde waarde van Cardano is en wat de functie is van deze munt. Aan de hand van deze punten wordt ook het onderscheidend vermogen van Cardano ten opzichte van Ethereum meer duidelijk.

De schaalbaarheid van Cardano

Voor de schaalbaarheid van een cryptomunt is het van belang dat er voldoende transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Dit is vaak een essentiële factor voor het wel of niet slagen van een dergelijke munt voor wereldwijde acceptatie. Cardano was bij de eerste test in 2017, in staat om maarliefst 257 transacties per seconde te verwerken, dit is in de laatste jaren flink opgeschaald en is nog verder op te schalen.

Voor de verwerking van transacties wordt bij Cardano de Proof of Stake methode gebruikt. Dit is anders dan bij Bitcoin, waarbij Proof of Work wordt toegepast. Het voordeelvan de POS methode is dat er meer tranacties per seconde worden verwerkt, en dat er minder computerkracht voor nodig is. Dit maakt deze methode sneller en minder energie intensief.

Cardano's interoperabiliteit

Met het moeilijke wordt interoperabiliteit wordt in dit geval bedoeld, de mate waarin Cardano in staat is om ‘samen te werken’ met Blockchains van andere cryptocurrencies.

Het Cardano team noemt hun project het ‘internet van Blockchains’. Wat zij hiermee bedoelen, is dat de Blockchain van Cardano in staat is om te begrijpen wat er in de Blockchain van andere cryptomunten afspeelt. Het voordeel hiervan zou moeten zijn dat middelen door verschillende Blockchains kunnen worden verstuurd zonder problemen te ervaren.

Verder heeft Cardano een goede oplossingen voor eventuele problemen die banken en overheden ervaren met cryptomunten. Banken en overheiden vinden cryptocurrencies vaak eng, omdat zij er geen controle op kunnen uitoefenen. Cardano komt met een goede oplossingen, om deze angst bij overheden en banken weg te nemen. Personen kunnen een omschrijving toevoegen aan hun Cardano transactie, met daarin infromatie over deze transactie. Zo kunnen overheden en banken deze transactie beter volgen. Het is door Cardano echter niet verplicht dergelijke info aan de transactie toe te voegen. Personen die de cryptomunten gebruiken kunnen dit ten alle tijden zelf bepalen.

Cardano en duurzaamheid

Bij de start van een cryptomunt wordt vaak kapitaal opgehaald voor de ontwikkeling van deze munt. Dit gebeurd vaak door middel van een ICO, een Innitial Coin Offering. Hierbij kunnen de munten al worden gekocht, voordat zij zijn uitgebracht. Het team gebruikt de inkomsten van deze ICO om de munt te ontwikkeling en zodra deze op de markt komt, ontvangen personen die hebben deelgenomen aan de ICO hun cryptomunten.

Cardano heeft hier bij de lancering ook gebruik van gemaakt. Echter, op een gegeven moment raakt het geld dat is opgehaald met de ICO een keer op. Het team heeft alleen wel geld nodig om de munt te blijven ontwikklen. Hier ontstaat een probleem, maar de ontwikkelaar van Cardano hebben hier slim over nagedacht.

Bij iedere Cardano transactie die wordt uitgevoerd, gaat een klein percentage van deze transactie naar de zogenaamde Cardano schatkist. Deze schatkist is een speciale Cardano portemonnee die door niemand wordt beheerd. Deze wallet kan worden gezien als een soort smart contract. Er kunnen tegoeden worden vrijgegeven aan ontwikkelaars die die dit geld willen gebruiken voor de ontwikkeling van de Cardano Blokchain. Om dit bedrag vrij te krijgen, dient een ontwikkelaar zijn idee in bij de Cardano community, met daarbij het bedrag dat benodigd is voor de uitvoering van dit idee. In de praktijk zullen door verschillende ontwikkelaars verschillende ideeën worden voorgesteld aan de community. Deze comunnity stemt vervolgens op het idee dat zij het beste vinden. Het slimme contract geeft vervolgens het benodigde bedrag vrij aan de ontwikkelaar van wiens idee de meeste stemmen heeft behaald.

De ontwikkeling van Cardano

Aan de ontwikkeling van Cardano is iets bijzonders. Voor de meeste cryptocurrencies wordt een whitepaper geschreven, om vervolgens te starten met het coderen, om hieruit een bepaalde cryptomunt te ontwikkelen. Bij Cardano is dit net een beetje anders gegaan. Er is van te voren een whitepaper geschreven, maar er is niet direct vanaf deze basis gestart met het maken van de code voor Cardano. De opgestelde whitepaper is eerst rondgestuurd naar verschillende crypto experts. Toen zij allen akkoord waren met het plan, is gestart met het opstellen van de code. Deze methode heet ook wel het gebruik van peer reviews papers.

Cardano koers

In de grafiek hier beneden zie je de huidige koers van Cardano. Ook kun je in deze grafiek historische prijs data van ADA terugvinden. De geleverde data is afkomstig van Bitvavo.

Cardano kopen

Voor de aankoop van Cardano kun je terecht bij verschillende aanbieders. Doe altijd goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van een aanbieder, voordat je hier crypto’s aankoopt. Wij van BTC Radar, hebben goede ervaringen met de Nederlandse aanbieder Bitvavo voor het kopen van cryptocurrencies. Vanwege deze goede ervaring zijn wij een samenwerking gestart met deze partij. Door je via onderstaande button te registreren, ontvang je bij de opening van een nieuw account, de eerste week 1000 euro gratis transactietegoed. Zo kun je flink besparen op je transactiekosten, en mogelijk een hoger rendement behalen.