In de wereld van de cryptocurrencies is een whale een persoon, organisatie of exchange die een aanzienlijke hoeveelheid van een bepaalde munt bezit. In dit artikel bespreken we onder andere waar de term whale vandaan komt en wat de invloed van een Bitcoin/crypto whale kan zijn op de cryptomarkt.
Waar komt de term whale vandaan?
Een whale, in het Nederlands walvis, is een enorm dier. De term whale is in de financiële markt ontstaan doordat er een vergelijking is tussen een walvis en een grote investeerder. Wanneer een walvis uit het water springt, ontstaat er kort een groot gat in het water. Dit gat wordt weer opgevuld als de walvis terug het water in komt.
Bij een whale in een financiële markt kan hetzelfde gebeuren. Wanneer een whale een grote positie verkoopt, ontstaat er plots een hoog aanbod in de markt. Dit grote aanbod kan weer dalen door de aangeboden munten terug te kopen. Dit kan worden vergeleken met het gat dat in het water ontstaat wanneer een walvis uit het water springt, dat vervolgens weer wordt opgevuld door de walvis wanneer deze terug in het water plonst. De whale in de financiële markt zou de munten zelf terug kunnen kopen om het grote aanbod weer af te laten zwakken.
Een whale zou kunnen besluiten om een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptomunt te verkopen. Dit om hiermee de prijs te laten dalen. Deze kan hij vervolgens terugkopen tegen een lagere prijs. De prijs zal weer stijgen als de whale plots een grote hoeveelheid terugkoopt. Zo zou een whale zijn positie in de markt kunnen vergroten. Dit is meteen ook het gevaar van whales. Ze kunnen de markt beïnvloeden omdat zij zo’n grote positie hebben van in dit geval een cryptomunt.
De invloed van Bitcoin/Crypto whales
Kan een Bitcoin/crypto whale invloed uitoefenen op de markt? Het antwoord op deze vraag is ja. De positie van een whale is zo groot, dat wanneer een whale besluit deze positie te verkopen, de koers van een munt kan dalen. Een koers heeft te maken met vraag en aanbod. Als het aanbod plots flink stijgt, maar de vraag gelijk blijft, kan dit leiden tot een koersdaling. Als een whale besluit om juist veel te kopen in plaats van te verkopen, zou dit ertoe kunnen leiden dat de koers van een cryptomunt juist zal stijgen. Hoe kleiner de market cap van een bepaald cryptoproject is, hoe makkelijker een whale de prijs kan beïnvloeden.
Stel een whale heeft 1 miljoen euro te besteden. Er zijn twee cryptomunten, munt A en munt B. Munt A heeft een totale market cap van 10 miljoen euro. De market cap van munt B is 100 miljoen euro. De whale besluit de 1 miljoen euro in één munt te willen investeren.
Als de whale munt A koopt, zal hij 10% van de totale hoeveelheid van deze munt bezitten. Besluit de whale munt B te kopen, dan bezit hij slechts 1% van de totale hoeveelheid. Door een grote positie aan te kopen, zal de koers van een munt hoogstwaarschijnlijk stijgen. De impact van een positie innemen in munt A zal echter groter zijn dan een positie innemen in munt B, omdat bij munt B een kleiner deel van de totale markt in bezit is van de whale, slechts 1% in plaats van 10%.
Zijn Bitcoin/Crypto whales legaal?
De cryptomarkt kent weinig regulering. Er is geen wet die verbiedt dat er whales in de markt zijn. Als investeerder kan rekening worden gehouden met wat we eerder bespraken. Hoe kleiner de market cap van een cryptomunt, hoe groter de impact van een whale op de koers kan zijn.
Gradaties Bitcoin bezitters
Bij de Bitcoin is het heel duidelijk wanneer iemand onder de categorie ‘whale’ valt. Dit is wanneer iemand 1000 Bitcoins of meer bezit. Er bestaan ook een aantal andere termen die gepaard gaan met het bezit van een bepaalde hoeveelheid Bitcoins. Al deze termen hebben iets te maken met zeedieren. Je zou kunnen zeggen hoe groter het zeedier, hoe groter de Bitcoin positie, al gaat dit niet helemaal op. Dat zie je bij de stap van octopus naar vis. In onderstaande tabel is een overzicht te zien van alle termen die horen bij het bezit van een bepaalde hoeveelheid Bitcoins.
Benaming | Hoeveelheid Bitcoins in bezit |
Shrimp | Minder dan 1 |
Crab | 1 tot 10 |
Octopus | 10 tot 50 |
Fish | 50 tot 100 |
Dolphin | 100 tot 500 |
Shark | 500 tot 1000 |
Whale | Meer dan 1000 |
Humpback | Meer dan 5000 |
Voor andere cryptomunten is er geen bepaalde vaste hoeveelheid die in bezit dient te zijn om aan te duiden dat iemand onder de categorie whale valt. Wanneer er zo veel munten in bezit zijn dat bij verkoop de markt kan worden beïnvloed, gaat het om een Bitcoin/crypto whale.