Wie is Satoshi Nakamoto?

man achter laptop met crypto grafiek op achtergrond

Als je je bezighoudt met cryptocurrencies ga je de naam Satoshi Nakamoto geheid een keer tegenkomen. Er hangt een groot mysterie rondom deze naam. Want wie is deze persoon? Is het bekend wie hij of zij is en waarom is deze persoon zo belangrijk?

De bedenker van Bitcoin

De Bitcoin zoals we die kennen is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er is een persoon die heeft bedacht hoe het hele systeem achter Bitcoin zou moeten werken. Deze persoon heeft de Bitcoin ontworpen. Maar wie is deze persoon? Dat is tot op de dag van vandaag niet bekend. Deze persoon heeft zich sinds het ontstaan van de Bitcoin anoniem gehouden. In de cryptowereld wordt deze persoon Satoshi Nakamoto genoemd.

Het begon allemaal in 2007. Toen startte Satoshi Nakamoto met de ontwikkeling van Bitcoin. Een jaar later, in 2008, publiceerde Nakamoto het welbekende whitepaper. Nog een jaar later lanceerde hij het blockchain netwerk. Dit was op 3 januari 2009. Op deze datum werd Bitcoin geboren en werd het eerste Bitcoin block gemined.

Het ontwikkelen van Bitcoin

Satoshi Nakamoto heeft zich sinds het begin van de Bitcoin enkele jaren druk beziggehouden met de verdere ontwikkeling van deze digitale munt. Dit begon toen hij zijn whitepaper publiceerde door een mailtje te sturen naar de Cryptography Mailing List. Hierbij schreef hij de tekst: ‘’Ik ben aan het werken aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde tussenpartij.’’

Op deze tekst kreeg hij enkele reacties en hij gaf graag toelichting op zijn idee. Eerst maakte hij gebruik van de mailing list maar later was hij vooral actief op het Bitcoin Talk forum. Op dit forum mengde hij zich graag in discussies rondom Bitcoin. Ook gaf hij hier graag meer informatie over zijn project. Tot 2011 was Satoshi actief op het forum. Daarna heeft hij nooit meer een bericht geplaatst en heeft niemand meer iets van hem vernomen.

Waarom is Satoshi Nakamoto anoniem?

Een vraag die bij velen vaak opkomst is waarom Satoshi Nakamoto tot op de dag van vandaag anoniem is gebleven. Helaas heeft niemand een antwoord op deze vraag. Wel kunnen er enkele aannames worden gedaan over waarom hij zijn ware identiteit nooit bekend heeft gemaakt.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Nakamoto geen aandacht wil van allerlei journalisten die hem gegarandeerd plat zullen bellen en mailen als hij bekend zal maken wie hij daadwerkelijk is. Het zou ook kunnen dat hij bang is voor grote conflicten met topmannen van grote banken. Bitcoin is namelijk ontwikkeld met de intentie om banken buiten spel te zetten. Een andere rede waarom Satoshi mogelijk onbekend zou willen blijven zou kunnen zijn vanwege het feit dat hij zijn vermogen wil beschermen. Hij is in het bezit van een flink aantal Bitcoins. Het is niet bekend of hierover belasting wordt betaald. Belastingonderduiking kan ook een rede zijn.

Het blijft een mysterie waarom Nakamoto anoniem is. In de toekomst zullen hier wellicht meer antwoorden over komen. Het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat we er nooit achter zullen komen wie Satoshi Nakamoto is en daarom nooit antwoord zullen krijgen op vele vragen over deze persoon.

Mogelijke personificaties

Er zijn een aantal personen die er door de crypto community van verdacht worden mogelijk Satoshi Nakamoto te zijn. Ook zijn er mensen die zelf claimen dat ze hem zijn. Er bestaan vele theorieën en ideeën over de mogelijkheid dat een van deze personen Satoshi Nakamoto wel of niet zou kunnen zijn. Namen die vaak met Nakamoto worden geassocieerd zijn Craig Wright, Dorian Satoshi Nakamoto, Gavin Andresen, Hal Finney en Nick Szabo.

Craig Wright

Craig Wright is een van de bekendste personen die claimt Satoshi Nakamoto te zijn. Er zijn echter niet veel mensen die hem geloven. Een opvallend verschijnsel is dat Wright een rechtszaak heeft gewonnen waarin hij eist dat de Bitcoin whitepaper verwijdert dient te worden van Bitcoin.org. Hij heeft de auteursrechten van dit whitepaper geclaimd. Hij zegt namelijk dat hij dit whitepaper heeft geschreven. Craig heeft de rechtszaak gewonnen omdat de auteur van de website Bitcoin.org zijn identiteit niet bekend wilde maken. De persoon vond zijn anonimiteit belangrijk dan het feit dat hij het whitepaper van Bitcoin op zijn site kon plaatsen. Hierdoor heeft Wright de rechtszaak automatisch gewonnen. Bitcoin.org moest van de rechter de toegang tot het Bitcoin whitepaper ontnemen voor inwoners uit het Verenigd Koninkrijk.

Dorian Satoshi Nakamoto

De naam van deze persoon doet vermoeden dat hij misschien wel dé Satoshi Nakamoto is. Hij heeft weleens beweerd dat hij de bedenker van Bitcoin is, maar op een later moment heeft hij dit weer ontkracht

Ondanks het feit dat het grote publiek er niet in geloofd dat Dorian de echte Nakamoto is, wordt zijn gezicht wel vaak gebruikt wanneer Satoshi Nakamoto wordt afgebeeld.

Gavin Adresen

Gavin Adresen is betrokken geweest bij de ontwikkeling van Bitcoin. Hij zou de rechterhand van Nakamoto zijn geweest. Er gaan speculaties in de rondte dat Adresen misschien wel de echte Nakamoto is en dat hij beweert dat hij enkel zijn rechterhand was om zo meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Gavin Adresen heeft zich weleens uitgelaten over het feit dat hij denkt dat Craig Wright, de persoon die we eerder bespraken, de echte Nakamoto zou zijn. Adresen was hier heilig van overtuigd. Dit zou een manier kunnen zijn om de aandacht te verleggen en ervoor te zorgen dat mensen hemzelf er niet meer van zouden verdenken Satoshi te zijn. Echter heeft Adresen later medegedeeld dat hij er niet meer in geloofd dat Wright de echte Satoshi Nakamoto zou zijn.

Hal Finney

Ook de inmiddels overleden Hal Finney wordt ervan verdacht wellicht de oprichter van Bitcoin te zijn. Finney was een cryptograaf die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van Bitcoin. Finney was een van de eerste personen die enthousiast was over het whitepaper dat Nakamoto in 2008 publiceerde. Hij was de tweede persoon op aarde die zijn computer beschikbaar stelde voor het verwerken van Bitcoin transacties en was de eerste persoon die Bitcoins ontving door middel van een Bitcoin transactie. Deze Bitcoins ontving hij van Satoshi Nakamoto. Omdat hij zo vroeg betrokken was bij Bitcoin gaan er gedachtes dat hij misschien wel de echte Nakamoto zou zijn.

Nick Szabo

Nick Szabo is een van de hoofdverdachten voor het zijn van de echte Nakamoto. Dit komt omdat hij, nog voor dat het Bitcoin whitepaper uitkwam, een project publiceerde genaamd Bit Gold. De bedoeling van dit project was om digitaal goud te ontwikkelen dat via het internet kon worden verzonden, zonder dat hier een derde partij voor nodig zou zijn. In principe is dit precies het idee van Bitcoin.

De gedachte gaat dat hij dit project later heeft willen verbeteren en dit wilde doen door middel van Bitcoin. Er is zelfs een onderzoeksbureau dat de schrijfstijl van Szabo heeft vergeleken met de schrijfstijl van Nakamoto. Hierin zijn veel overeenkomsten gevonden. Of Szabo inderdaad de echte Nakamoto is, is tot op de dag van vandaag onbekend. Hij heeft er ook geen baat bij dit bekend te maken, mocht hij hem echt zijn. Dit zou enkele moeilijke conflicten kunnen veroorzaken.

Hoeveel Bitcoin bezit Satoshi Nakamoto?

Whale Alert heeft een onderzoek gedaan waarbij zij schatten dat Nakamoto zo’n 1.125.150 Bitcoins bezit. Zij hebben een theorie gevolgd, genaamd de theorie van Lerner, waaruit zou blijken dat een enkele persoon 22.000 van de eerste Bitcoin blokken heeft gemined. Volgens het onderzoek van Whale Alert zijn deze geminede blokken te koppelen aan Satoshi Nakamoto.

Waarom bezit Nakamoto zoveel Bitcoin?

In de beginfase waarin Bitcoin net nieuw was, was deze munt nog niet veel geld waard. Ook was nog niet bekend dat deze munt ooit wel veel geld waard zal worden. Waarom bezit Nakamoto dan sinds het ontstaan van de munt zoveel Bitcoins? Waarschijnlijk was het hem niet om geld te doen, maar had hij een andere reden om groot bezitter te worden.

Het voorkomen van een 51% aanval

Er zijn twee mogelijke redenen. De eerste reden is het voorkomen van een 51% aanval. Nakamoto zag zo’n aanval als de grootste bedreiging voor een mogelijke ineenstorting van het Bitcoin netwerk. Als een persoon meer dan 51% van alle rekenkracht van het Bitcoin netwerk in handen krijgt, dan heeft deze persoon de macht over het nemen van beslissingen in het netwerk. Een persoon met de verkeerde intenties zou Bitcoin zo kunnen verpesten. Daarom zorgde Satoshi Nakamoto er in de beginfase voor dat hij 60% van de rekenkracht van het netwerk in handen had. Op deze wijze kon hij het netwerk beschermen. Toen meer en meer personen computer rekenkracht beschikbaar stelde aan het netwerk, werd het netwerk steeds veiliger en werd het steeds moeilijker om als enkeling 51% van de rekenkracht van het netwerk in handen te krijgen.

Waarborgen van de verwerkingstijd

Een tweede reden waarom Nakamoto in de beginfase zelf veel Bitcoins heeft gemined is vanwege de netwerksnelheid. Hij wilde ervoor zorgen dat iedere 10 minuten een Bitcoin blok verwerkt kon worden. Door zelf voldoende rekenkracht aan het netwerk beschikbaar te stellen, kon hij dit waarmaken. Er waren in de beginfase namelijk vrijwel geen personen die zich bezighielden met het minen van Bitcoin. Zij wisten simpelweg nog niet van het bestaan van de munt of vonden het niet interessant genoeg.

Gaan we er ooit achter komen wie Satoshi Nakamoto is?

De vraag is of het mysterie rondom Satoshi Nakamoto ooit opgelost zal worden. Bitcoin bestaat officieel sinds 2009 en in al die jaren zijn we er nog niet achter gekomen wie de echte Nakamoto is. De vraag is ook of een persoon die zal beweren dat hij de echte Nakamoto is, daadwerkelijk geloofd zal worden. Craig Wright wordt bijvoorbeeld ook niet geloofd door het grote publiek, ondanks hij er zelf erg van overtuigd is dat hij Nakamoto is en dit graag met anderen wil delen.

Daarnaast is de vraag of de echte Satoshi überhaupt van plan is zijn ware identiteit ooit te gaan onthullen. Hij heeft waarschijnlijk niet voor niets een pseudoniem gebruikt bij het uitbrengen van zijn whitepaper. Ook zou het zo kunnen zijn dat de echte Nakamoto inmiddels al is overleden. Dat zou het helemaal lastig maken om er ooit achter te komen welke identiteit er daadwerkelijk achter het pseudoniem schuilgaat.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen