Crypto staken via Bitvavo: complete handleiding

gouden bitcoin munt in hand bij broekzak

Extra cryptomunten verdienen door jouw cryptomunten voor je aan het werk te zetten. Wie wil dat nou niet? Bitvavo maakt dit mogelijk met haar staking programma. In dit artikel bespreken we hoe dit staking programma werkt.

We gaan in op het begrip staken en wat dit precies is. Daarnaast bespreken we de risico’s die verbonden zijn aan het staken van je cryptomunten via Bitvavo. Ook zullen we toelichten welke munten je via Bitvavo kunt staken en welk rendement je kunt verwachten.

We proberen je er daarnaast bij te helpen om te bepalen of Bitvavo stakingen wel of niet geschikt voor je is. Tot slot hebben we een aantal tips voor je mocht je besluiten te willen gaan staken via Bitvavo.

Wat is staken?

Voordat we ingaan op hoe je jouw cryptomunten kunt staken op Bitvavo, is het van belang om goed te begrijpen wat staking nou precies inhoudt.

In de basis houdt staken in dat jij een bepaalde munt vasthoudt. In ruil voor het vasthouden van deze munt ontvang je een beloning. Deze beloning ontvang je omdat je door het vasthouden van jouw munt van waarde kan zijn voor het draaien van een blockchain-netwerk, of dat jij van waarde kan zijn voor een platform waar je een munt aan het staken bent.

Zoals je nu dus weet kun je door het staken van een cryptomunt bijdragen aan het draaien van een blockchain-netwerk, of je kunt waarde leveren aan een platform waar je jouw munt vasthoudt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen off-chain staken en on-chain staken.

Off-chain staken

twee handen met tussenin een gouden bitcoin munt
Foto: RODNAE Productions / Pexels.com

Off-chain staken is de meest eenvoudige manier van staken. Dit is de manier van staken waarbij je waarde levert aan het platform waar je jouw cryptomunten vasthoudt.

Wat er gebeurt bij off-chain staking is dat een platform jouw cryptomunten gebruikt om deze uit te lenen aan anderen. In ruil hiervoor ontvangen zij rente. Jij zal een deel van deze rente ontvangen.

On-chain staken

gouden bitcoin munten tussen ijzeren ketting op tafel
Foto: Roger Brown / Pexels.com

De andere manier van staken is on-chain staking. Wat er gebeurt bij on-chain staking is dat je bijdraagt aan het verwerken van transacties op een blockchain-netwerk. Dit wordt Proof-of-Stake (PoS) genoemd.

Sommige platformen, waaronder Bitvavo, bieden je de mogelijkheid om mee te doen aan dit Proof-of-Stake concept. Bij PoS is de beloning die je zal ontvangen voor het staken van je munten vastgelegd in het zogenoemde ‘concensus algoritme’ van de munt die PoS mogelijk maakt.

Nu je weet welke wat staken inhoud en welke manieren van staken er bestaan, zullen we je uitleggen hoe je kunt staken via Bitvavo.

Hoe werkt staken bij Bitvavo?

Staken op Bitvavo is vrij eenvoudig. Allereerst dien je uiteraard dit beschikken over een Bitvavo account. Als je nog geen account hebt kun je eenvoudig een account openen via de button hier beneden.

Zodra je beschikt over een account, zul je ervoor moeten zorgen dat je cryptomunten in je Bitvavo wallet hebt staan. Zonder cryptomunten is het natuurlijk niet mogelijk om te staken. Je kunt cryptomunten kopen op Bitvavo zelf, of je kunt ze vanuit een andere wallet overmaken naar je Bitvavo wallet.

Als je munten in je Bitvavo wallet hebt staan kun je beginnen met staken. Dit doe je door in het menu te navigeren naar de instellingen van je account. Dit menu vind je rechtsboven in het scherm als je op je naam klikt.

Onder het kopje accountinstellingen kun je ervoor kiezen om staking in je Bitvavo account in te schakelen.

accountinstellingen Bitvavo, staking inschakelen

Zodra je hier kiest voor de optie om staking in te schakelen, doen alle cryptomunten in je account automatisch mee met het staking programma.

Door via het menu te navigeren naar het tabje staking kun je de status van het staken van je munten monitoren. Je kunt zien welke beloningen er al je zijn uitbetaald en wat je nog tegoed hebt. Ook is het mogelijk om de geschatte jaaropbrengst voor het staken van je munten hier te bekijken. Bitvavo zal je opgebouwde staking beloningen eenmaal per week in je account storten.

Het is goed om te weten dat er zoals bij iedere vorm van investeren een risico verbonden zit aan het staken van je cryptomunten bij Bitvavo. Nu je weet hoe je je cryptomunten kan staken, zullen we dit risico aan je toelichten. Zo kan je voor jezelf bepalen of je dit risico zou willen nemen.

Welke risico’s zijn er verbonden aan staken bij Bitvavo?

the risk I took was calculated op schrift gedrukt met pen ernaast
Foto: Lum3n / Pexels.com

Het is goed om je bewust te zijn van het risico dat je loopt als je besluit om je cryptomunten te staken op Bitvavo.

Wat in een zeer ernstig scenario zou kunnen gebeuren is dat Bitvavo wordt gehackt en je cryptomunten worden gestolen. De meest veilige manier voor het bewaren van je cryptomunten is om ze op te slaan in een hardware wallet. Wanneer je je cryptomunten staked bij Bitvavo kun je ze niet opslaan in je eigen hardware wallet, maar zul je ze in je Bitvavo wallet moeten bewaren.

Gelukkig heeft Bitvavo wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat wanneer zij worden gehackt, alle cryptomunten worden gestolen. Zo bewaren zij een groot deel van de cryptomunten die bij hen gestald staan in cold wallets die vrijwel onmogelijk gehackt kunnen worden.

Nu je weet welk risico je loopt wanneer je besluit om je cryptomunten te staken bij Bitvavo, ben je wellicht nieuwsgierig welke cryptomunten je hier allemaal kunt staken. Dat lichten we graag aan je toe.

Welke coins kun je staken bij Bitvavo?

Bitvavo bied je de mogelijkheid om een groot aantal cryptomunten te staken. Zo kun je Bitcoin staken, maar ook een groot aantal altcoins. We hebben een lijst gemaakt van cryptomunten die je op moment van schrijven kunt staken bij Bitvavo. Zo kun je snel zien of het mogelijk is om de cryptomunten die jij bezit via Bitvavo te staken.

Dit zijn de te staken cryptomunten bij Bitvavo:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ark (ARK)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Chainlink (LINK)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • ICON (ICX)
 • Litecoin (LTC)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain Thor (VET)
 • Waves (WAVES)

Het is goed om er rekening mee te houden dat niet elke munt dezelfde staking beloning oplevert.

Wat je potentieel kunt verdienen aan het staken via Bitvavo, ligt aan welke cryptomunten je besluit te staken.

Nu je weet welke munten je kunt staken, gaan we kijken naar het rendement dat je kan verwachten als je besluit om te gaan staken via Bitvavo.

Welk rendement kun je verwachten door staken via Bitvavo?

papier met opbrengst rapportage, met daarop een vergrootglas, telefoon met rekenmachine op scherm, potloden en tijdschrift
Foto: RODNAE Productions / Pexels.com

Zoals we je al eerder aangaven, bied niet elke munt die je staked via Bitvavo dezelfde beloning. Voor de ene munt zul je een hogere beloning ontvangen dan voor de ander.

Over het algemeen ligt de beloning die je ontvangt voor het staken van stablecoins hoger dan de beloning die je ontvangt voor bijvoorbeeld het staken van Bitcoin. Dit betekent echter niet automatisch dat je rendement voor het staken van stablecoins hoger uitvalt dan het rendement dat je zou kunnen maken door het staken van een andere munt.

Stablecoins zullen hun waarde behouden en niet veel stijgen of dalen. Dat is het kenmerk van deze munten. Andere munten hebben de potentie om wellicht in waarde te stijgen. Daarom kan het zo zijn dat het staken van een munt zoals bijvoorbeeld Ethereum in potentie meer op zou kunnen leveren dan het staken van een stablecoin zoals Tether. Het kan zijn dat de koers van Ethereum meer stijgt dan het extra percentage dat je ontvangt voor het staken van Tether. In dit geval is het steken van Ethereum een betere keuze.

Het kan echter ook zo zijn dat de koers van Ethereum daalt. Hierdoor kan het zijn dat het staken van deze munt zelfs verliesgevend is, ondanks dat je een beloning ontvangt voor het vasthouden van de munt. Daarom zou je kunnen stellen dat het staken van een stablecoin minder risico met zich meebrengt dan het staken van een andere munt. Je zal voor jezelf moeten bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Het potentiële rendement dat je kunt maken met het staken van je cryptomunten bij Bitvavo hangt erg af van welke munten je besluit te staken. Daarom is het lastig hier een goede indicatie van te geven. Wat een fijne functie is van het staking programma van Bitvavo, is dat Bitvavo je een indicatie kan geven van het te maken rendement. Je vindt deze indicatie door via het menu te navigeren naar het tabje staking. Hier wordt getoond welk percentage en welk bedrag in euro’s je tegen de huidige koers van je cryptomunten en de huidige beloning voor het staken zou kunnen verwachten.

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo’n indicatie, in dit geval voor Ethereum.

overzicht potentieel rendement voor staken van ethereum via bitvavo
Screenshot genomen op 08-01-2022

Je zal uiteindelijk zelf de keuze moeten maken of je wel of niet wil staken en of je dit wel of niet via Bitvavo zou willen doen. Om je te helpen bij deze keuze zullen we een aantal belangrijke feiten over het staking programma van Bitvavo met je bespreken. Zo kun je bepalen of staken via Bitvavo wel of niet geschikt is voor jou.

Is staken bij Bitvavo geschikt voor mij?

Om je te helpen een goede keuze te maken of staken bij Bitvavo wel of niet geschikt voor je is, hebben we een aantal voor- en nadelen over het staken van je cryptomunten bij dit bedrijf tegenover elkaar gezet.

VoordelenNadelen
Potentieel extra rendement over je cryptomunten.Voor het staken van munten als Bitcoin en Ethereum ontvang je een relatief lage beloning.
Het staken is geheel passief. Je hoeft je munten enkel in je account te bewaren en staking in te schakelen.Je zal een flink aantal cryptomunten moeten staken als je van het passieve inkomen zou willen leven.
Geen technische kennis vereist.Er is een risico dat Bitvavo wordt gehackt en dat je de cryptomunten die je staked kwijtraakt.
Je kunt op ieder moment stoppen met staken.Bitvavo zou kunnen besluiten om staking niet meer aan te bieden.
Voor- en nadelen staken bij Bitvavo

Nu je weet welke voor- en nadelen er zijn voor het staken van je cryptomunten bij Bitvavo, kun je hopelijk voor jezelf bepalen of Bitvavo wel of niet geschikt voor je is. Het is goed om te weten dat er verschillende alternatieven bestaan voor het staken van je munten bij Bitvavo. We geven je hier graag wat meer informatie over.

Alternatieven voor staken bij Bitvavo

Er bestaan meerdere alternatieven voor het staken van je cryptomunten bij Bitvavo. Er bestaan vele anderen platformen waar het mogelijk is om je munten te staken. Enkele van deze platformen staan zelfs compleet in het teken van crypto staking, het is voor deze platformen de core business om het staken van cryptocurrencies mogelijk te maken.

We zullen twee bekende platformen met je bespreken die een mogelijk alternatief kunnen bieden voor Bitvavo. De platformen die we zullen behandelen zijn BlockFi en Coinbase.

BlockFi

BlockFi logo

BlockFi is onderdeel van de bedrijven die er volledig op gericht zijn om crypto staking mogelijk te maken. Over het algemeen zul je bij BlockFi een wat hogere vergoeding ontvangen voor het staken van je crypto munten dan wanneer je besluit om deze munten bij Bitvavo te staken.

Er zitten enkele voor- en nadelen aan het gebruik van BlockFi in plaats van Bitvavo voor het staken van je crypto’s. Het grote voordeel is dat de vergoeding voor het staken bij BlockFi voor de meeste coins hoger ligt dan de vergoeding die Bitvavo uitkeert. Maar, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan staken bij BlockFi. Zo is BlockFi enkel Engelstalig. Daarnaast is het niet mogelijk om alle munten die je bij Bitvavo kunt staken, bij BlockFi te staken.

De reden dat BlockFi crypto staking aan kan bieden, is dat hun verdienmodel hem zit in het uitlenen van jouw cryptomunten. De munten die je bij BlockFi beschikbaar stelt zullen gebruikt worden om leningen, in de vorm van cryptovaluta, te verstrekken aan anderen. Hier ontvangt BlockFi rente voor. Met deze rente kunnen zij jou vergoedingen uitkeren voor het beschikbaar stellen van je cryptovaluta.

We hebben een artikel geschreven waarbij we dieper op BlockFi ingaan, mocht je meer over dit bedrijf willen weten, dan zou je dit artikel eens kunnen bekijken.

Coinbase

telefoon in hand met op het scherm een overzicht van coinbase

Naast BlockFi is er een ander bekend alternatief voor Bitvavo waarvan we je graag op de hoogste stellen, namelijk Coinbase. Coinbase is een van de grootste aanbieders op het gebied van crypto. Zij waren een van de eerste bedrijven die het voor de grote massa mogelijk maakte om cryptomunten te kopen. In enkele jaren is het hen gelukt om uit te groeien tot een groot beursgenoteerd bedrijf.

Naast dat je Coinbase kunt gebruiken voor het kopen en verkopen van cryptomunten, kun je hier je munten opslaan in een wallet. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je munten via Coinbase te staken. Daar zullen we wat dieper op in gaan.

Staken bij Coinbase is erg vergelijkbaar met staken bij Bitvavo. Het kan zijn dat je enkele cryptomunten alleen bij Bitvavo kunt steken of andersom, maar over het algemeen is er ongeveer hetzelfde aanbod op het gebied van te staken munten bij beide bedrijven.

De vergoeding die je ontvangt voor het staken van je munten ligt bij Coinbase over het algemeen hoger dan de vergoeding die je bij Bitvavo ontvangt. Dit is dan ook het grote voordeel van het gebruik van Coinbase ten opzichte van Bitvavo.

Wel is er ook een nadeel verbonden aan het gebruik van Coinbase. Indien je nieuwe crypto bij wilt kopen om je staking positie te vergroten, betaal je bij Coinbase meer transactiekosten dan bij Bitvavo. Dit probleem zou je op kunnen lossen door de transactie voor de bij te kopen munten bij Bitvavo uit te voeren. Deze munten kan je dan vervolgens door zenden naar je Coinbase wallet. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je nog enkele transactiekosten zal moeten betalen voor het overzetten van de coins. Hoe hoog deze kosten zullen zijn, hangt af van welke munt je wilt verzenden. Voor de ene munt zullen er meer kosten bij komen kijken dan voor de andere. Daarom is deze truc niet voor iedere munt de meest voordelige optie.

Nu je bekend bent met twee andere opties voor het staken van je cryptomunten, hebben we nog een aantal tips voor je. Indien je besluit te starten met het staken van je cryptomunten kunnen deze tips je wellicht helpen.

Bitvavo staking tips

Tip 1: Schakel 2FA in, zorg voor een beter beveiligd account

Dit is een van de belangrijkste tips, die we je ten zeerste aanraden indien je besluit om crypto te staken bij Bitvavo. Ook als je je cryptomunten enkel bij Bitvavo op wilt slaan, en deze niet gaat staken, is deze tip enorm waardevol. 2FA staat voor Two Factor Authentication. Het houd in dat voordat je je account in kunt, je naast het invullen van je wachtwoord, ook een code moet invullen die elke paar seconden veranderd. Via een app op je telefoon kun je deze code ophalen. Door 2FA in te schakelen is je account beter beveiligd tegen mogelijke hackers.

Tip 2: Verdiep je in alternatieven

Bitvavo is niet het enige platform dat het mogelijk maakt om je cryptomunten te staken. Er bestaan ook alternatieven, waarbij soms een hogere staking-vergoeding wordt uitgekeerd. Eerder in dit artikel bespraken we BlockFi en Coinbase. Mogelijk kan het je meer opleveren om gebruik te maken van een van deze, of andere, alternatieven. Dit hoeft echter niet in iedere situatie zo te zijn. Neem de tijd om onderzoek te doen naar de opties. Het kan je op de lange termijn extra rendement opleveren.

Tip 3: Maak gebruik van een welkomstbonus

Mocht je willen starten met staken via Bitvavo, maar heb je nog geen Bitvavo account? Dan kan je gebruik kunnen maken van een welkomstbonus. Als partner van Bitvavo mogen wij deze aan je geven. Indien je via onderstaande button een account opent, ontvang je 1000 euro handelstegoed. Dit tegoed kun je gebruiken voor het betalen van je transactiekosten die je maakt bij het kopen van coins via Bitvavo. Dit kan handig zijn mocht je crypto willen aanschaffen om te gaan staken. Houd er wel rekening mee dat dit tegoed slechts geldig is tot 1 week na het openen van je account.

Nu we je tot slot deze drie waardevolle tips mee hebben kunnen geven, hebben we alle meest belangrijke onderwerpen besproken over het staken van crypto bij Bitvavo. We hebben een korte conclusie geschreven waarin we de belangrijkste onderwerpen in het kort nog eens nalopen.

Conclusie

Het staken van cryptomunten is een manier om (extra) rendement te maken over de coins die je bezit. Staken kan worden onderverdeeld in twee categorieën, on-chain en off-chain staken. Bij on-chain staken kan je door middel van het vastzetten van je cryptomunten bijdragen aan het verwerken van transacties op een blockchain-netwerk. Off-chain staken houdt in dat een platform, in dit geval Bitvavo, jouw cryptomunten gebruikt om uit te lenen aan anderen. In ruil hiervoor ontvangt Bitvavo rente. Jij zal een deel van deze rente ontvangen als beloning voor het beschikbaar stellen van je cryptomunten.

Staken bij Bitvavo is vrij eenvoudig. Zodra je beschikt over een Bitvavo account en cryptomunten in dit account hebt staan, kun je beginnen met staken. Onder het kopje accountinstellingen kun je staking inschakelen en voilà, je bent gestart. Wees je ervan bewust dat er altijd risico’s zijn verbonden aan het staken van crypto’s.

Bitvavo heeft een groot aanbod aan cryptovaluta en de kans is groot dat het mogelijk is om een willekeurige coin naar keuze bij Bitvavo te staken. Vrijwel alle bekende altcoins, en natuurlijk Bitcoin, zijn beschikbaar bij het platform. Het rendement dat je kunt verwachten voor het staken van je cryptomunten hangt af van welke munt je wilt staken. Voor de laatste percentages kun je het beste kijken op de website van Bitvavo.

Jij bent de enige persoon die kan bepalen of het staken van cryptomunten bij Bitvavo geschikt voor je is. Mocht je besluiten te willen staken, zorg dan dat je van tevoren voldoende onderzoek doet. Wil je starten met staken bij Bitvavo, maar heb je nog geen account? Dan kun je gebruik maken van onderstaande link voor het openen van een account. Je zal dan een welkomstbonus ontvangen.

Veelgestelde vragen over staking bij Bitvavo

Hoe kan ik starten met staken?

Log in of meld je aan bij Bitvavo. Ga naar accountinstellingen en navigeer naar het kopje staking. Hier kun je het staken van cryptomunten in je Bitvavo account inschakelen.

Kan ik op ieder moment stoppen met staken?

Ja, je kunt via de accountinstellingen op ieder moment aanpassen of je wel of niet wilt staken.

Wanneer worden staking vergoedingen gestort in mijn Bitvavo account?

Stakingopbrengsten worden eenmaal per week bijschreven in je Bitvavo account, indien je je hebt aangemeld voor het stakingsprogramma.

Kan ik mijn cryptomunten gewoon opnemen tijdens het staken?

Ja, dit kan. Je kunt je cryptomunten tijdens het staken op ieder gewenst moment verhandelen op het platform of verzenden naar een ander wallet-adres.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen