Bitcoin automaat – Hoe werkt een Bitcoin ATM? Volledige uitleg & info

lachende man bij geldautomaat

Wat is een Bitcoin ATM?

Een Bitcoin ATM is een geldautomaat waar je Bitcoins kunt kopen en verkopen. Het grote voordeel van zo’n automaat is dat je Bitcoin kunt kopen met contant geld. Bij enkele van deze ATM’s kun je ook contant geld afhalen. In plaats van dat je geld opneemt van je normale bankrekening, kun je dan geld opnemen van je Bitcoin rekening. Wanneer je dit doet wordt een deel van je Bitcoin positie verkocht en omgezet in contant geld.

Een Bitcoin automaat gebruiken

Een Bitcoin ATM is anders dan een normaal geldautomaat. Om hiervan gebruik van te kunnen maken, dien je te beschikken over een Bitcoin wallet. Het is handig dat je toegang kunt krijgen tot deze wallet via je telefoon.

Om een transactie uit te voeren via de ATM, scan je de QR-code van de wallet op je mobiele telefoon. Mogelijk kan er ook worden gevraagd je identiteitsbewijs te scannen. Zorg dus dat je deze bij de hand hebt.

Nu heb je twee opties. Je kunt nieuwe Bitcoins kopen die in je wallet gestort zullen worden, of je kunt bij enkele automaten Bitcoins verkopen en omzetten in contant geld.

Bitcoin kopen via een Bitcoin ATM

Als je Bitcoins aan wilt kopen via een Bitcoin automaat, dan kun je contant geld in de machine stoppen. Dit doe je nadat je de QR-code van je wallet hebt gescand. Zo weet het apparaat waar de aangekochte Bitcoins naartoe gezonden mogen worden.

Op het scherm zal worden aangegeven hoeveel Bitcoins je zult ontvangen voor het bedrag dat je in de automaat hebt gestopt. Als je akkoord gaat, dan vindt de transactie plaats. De aangekochte Bitcoins zullen nu in je wallet worden gestort.

Bitcoin verkopen via een Bitcoin ATM

Bij enkele Bitcoin automaten is het mogelijk om Bitcoins om te zetten naar contact geld. Let op! Dit kan dit bij iedere Bitcoin ATM. Soms is er bijvoorbeeld enkel de optie om Bitcoins te verkopen en het ontvangen bedrag op je bankrekening te laten storten.

Net zoals bij het aankopen van Bitcoins, is het voor het verkopen van Bitcoins van belang dat de ATM verbinding heeft met je crypto wallet. Zodra je via de QR-code van je wallet verbonden bent met de automaat, kun je kiezen voor de optie om Bitcoins te verkopen.

Indien de automaat geen contant geld uitkeert, moet je eerst je rekeningnummer koppelen. Vaak kan dit door het scannen van je bankpas. Geef vervolgens aan hoeveel je wilt verkopen en de automaat zal tonen welk bedrag je hiervoor krijgt. Als je akkoord gaat worden de Bitcoins omgezet en ontvang je óf contant geld, óf er zal een bedrag naar je rekening worden overgemaakt.

Bitcoin automaat kosten

Het gebruik van een Bitcoin automaat is niet gratis. Voor iedere transactie worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn relatief hoog, vooral als je ze vergelijkt met de kosten die je maakt voor het uitvoeren van een transactie bij een online exchange.

Het gebruik van een Bitcoin automaat is daarom vooral handig als je beschikt over veel contact geld en dit om wilt zetten in Bitcoin. Indien je Bitcoin aan wilt kopen via geld op je bankrekening, dan kan het gebruik van een online exchange een stuk voordeliger zijn.

Een voorbeeld van zo’n exchange is bijvoorbeeld Bitvavo. Dit is een Nederlandse partij waarbij je per transactie 0,25% aan kosten betaald over het totale aankoopbedrag. Bij Bitcoin ATM’s kunnen de kosten in sommige gevallen oplopen tot wel 10% van het aankoopbedrag.

Ben je van plan om online Bitcoin aan te kopen en heb je nog geen account bij Bitvavo? Dan kun je via deze link, of via onderstaande button een account openen. Op deze manier kun je gebruik maken van een welkomstbonus waarmee je voor €1000,- aan handelstegoed krijgt, om je transactiekosten te dekken.

Is het gebruik van een Bitcoin ATM veilig?

Een Bitcoin automaat gebruiken is veilig. Doordat je de QR-code van je crypto wallet moet scannen, komt het niet voor dat aangekochte crypto’s per ongelijk naar een verkeerd adres worden verzonden. Daarnaast staan de automaten vaak op veilige locaties.

Er zou wellicht twijfel kunnen zijn over de veiligheid van Bitcoin automaten vanwege mogelijke witwaspraktijken van criminelen. Omdat het via deze automaten mogelijk is om contact geld om te zetten in Bitcoin, zou het een makkelijke manier kunnen zijn om snel geld wit te wassen. Er is echter een maximumbedrag ingesteld voor het aankopen van Bitcoins via een ATM. Dit maakt dat het voor criminelen niet interessant is om deze automaten te gebruiken voor witwaspraktijken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in 1 keer een bedrag van 10.000 euro te storten en dit om te zetten in Bitcoin.

Bitcoin ATM Nederland

Er zijn in Nederland meerdere Bitcoin ATM’s te vinden. Op coinatmradar.com staat een overzicht van alle locaties.

Door de locatie aan te klikken is te zien wat de transactiekosten van de ATM zijn die hier aanwezig is. Verder is te bekijken wat de maximale limiet van de automaat is en staat aangegeven of de ATM geschikt is voor aankopen of verkopen van crypto’s, of dat beide mogelijk is.

Bij sommige automaten is het mogelijk om naast Bitcoin, ook andere cryptomunten aan te kopen of te verkopen. Dit is te zien door op de website te klikken op de locatie van een automaat. Er zal dan worden weergegeven welke cryptovaluta de desbetreffende automaat ondersteund.

De voor- en nadelen van een Bitcoin ATM

Het voordeel van het gebruik van een Bitcoin ATM, is dat contant geld omgezet kan worden in crypto. Dit is tot op heden eigenlijk het enige voordeel.

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een Bitcoin ATM. Het grootste nadeel is de hoge transactiekosten die zijn verbonden aan het gebruik van de automaat. Het online aankopen van Bitcoin is vele malen goedkoper. Een ander nadeel aan het gebruik van een Bitcoin automaat is dat er een maximale limiet is ingesteld voor aankopen. Om voor grote bedragen Bitcoin aan te kopen is een Bitcoin ATM daarom niet geschikt.

Bitcoin ATM in de praktijk

De heren van DoopieCash, een YouTube kanaal over traden en investeren, hebben een korte video gemaakt waarin zij testen hoe een Bitcoin ATM werkt. Ze kopen voor een klein bedrag aan Bitcoin via een automaat in Nederland.

In de video is te zien hoe gemakkelijk het is om crypto te kopen via een Bitcoin automaat. Zo krijg je een goed beeld van hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat en kun je goed zien hoe zo’n machine er uit ziet. De video is hier beneden te bekijken.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is een Bitcoin halving?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat een Bitcoin halving is en wat dit precies te maken heeft met de beloning voor zogenaamde miners. Ook kijken we onder andere naar een mogelijke invloed van een Bitcoin halving op de koers van Bitcoin en bekijken we wanneer Bitcoin halvings plaatsvinden.

Verder Lezen
radio 538 hierrr met je rekening actiefoto

Radio 538 gaat 40.000 euro aan Bitcoin verloten

Radio 538 is op 10 januari gestart met de actie Hierrr met je rekening. Luisteraars kunnen hun rekening insturen met de kans dat deze rekening door het radiostation betaald gaat worden. Onder alle winnaars waarvan radio 538 de rekening heeft betaald, wordt een Bitvavo account met 40.000 euro aan Bitcoin verloot.

Verder Lezen
walvis springt uit water

Wat is een Bitcoin/Crypto whale?

In de wereld van de cryptocurrencies is een whale een persoon, organisatie of exchange die een aanzienlijke hoeveelheid van een bepaalde munt bezit. In dit artikel bespreken we onder andere waar de term whale vandaan komt en wat de invloed van een Bitcoin/crypto whale kan zijn op de cryptomarkt.

Verder Lezen