Wat is Ripple (XRP) - BTCRadar.nl

Ripple (XRP), is een bijzondere cryptomunt. Deze munt heeft een heel andere functie dan de meeste cryptocurrencies. De meeste crypto’s zijn ontwikkeld om een nieuw betaalsysteem te starten. Ripple is echter om een andere reden bedacht. Het doel van de ontwikkelaars achter Ripple is om met de XRP munt het huidige betaalsysteem te verbeteren.

Gouden Ripple munt in hand met daarachter laptop met grafiek

Snel navigeren

Wat is Ripple?

Ripple is het bedrijf achter XRP. Goed om te weten, is dat Ripple en XRP daarom dus niet hetzelfde zijn. Ripple is een bedrijf en XRP is de cryptomunt van dit bedrijf. Vaak wordt dit door elkaar gehaald. Dit is echter een belangrijk verschil.

Het Ripple bedrijf

Ripple heeft als doel om de bancaire sector een upgrade te geven wat betreft het onderling verwerken van transacties. Door middel van de XRP munt willen zij het voor banken mogelijk maken om onderlinge tegoeden sneller en goedkoper uit te wisselen.

De cryptomunt van Ripple: XRP

De transactiesnelheid waarmee XRP kan worden verzonden is gigantisch snel. Het duurt slechts 4 seconden voordat een transactie van deze cryptovaluta is uitgevoerd. Daarnaast zijn de transactiekosten enorm laag. Nog niet eens €0,01. 

XRP is in staat om 1500 transacties per seconde te verwerken. Ripple geeft aan dat XRP op kan schalen naar het verwerken van evenveel transacties per seconde als Visa, meer dan 65.000 in één seconde.

XRP’s kunnen onderling verstuurd worden dankzij XRP Ledger. Dit is het netwerk achter de munt. In dit netwerk zitten zogenaamde validators. Onafhankelijke validator nodes komen tot overeenstemming over de volgorde en geldigheid van XRP-transacties. Deze overeenstemming wordt consensus genoemd. De Ledger bereikt elke 3 tot 5 seconden consensus over alle openstaande transacties. Vervolgens wordt een nieuwe Ledger uitgegeven en worden de transacties doorgevoerd. Iedereen kan zich aanmelden als validator. Momenteel bestaat XRP Ledger uit 36 validators. Dit zijn onder andere universiteiten, exchanges en financiële instellingen. Ripple zelf runt 6 validator nodes, wat goed is voor 16% van het totaal.

Ripple koers

Hier zie je de huidige koers van XRP. Je kunt ook de prijs van XRP uit het verleden bekijken. Via het menu in de rechterbovenhoek van de grafiek kun je de tijdsperiode aanpassen.

De voordelen van Ripple / XRP

XRP is zoals je nu weet ontwikkeld als middel om transacties in de bancaire sector sneller en goedkoper te maken. Traditionele transacties kunnen soms wel 3 tot 5 dagen duren en brengen veel transactiekosten voor banken met zich mee.

Het voordeel van het gebruik van de XRP munt, is dat transacties geen 3 tot 5 dagen zullen duren, maar slechts 4 seconden. Je vraagt je wellicht af, waarom zouden banken hier dan geen Bitcoin of Litecoin voor gebruiken? Dat is vanwege de volgende drie punten.

Ten eerste de transactiesnelheid. Zoals benoemd, duurt het slechts 4 seconden voordat een XRP transactie wordt uitgevoerd. Een Litecoin transactie doet hier iets langer over, ten minste 10 minuten. Een Bitcoin transactie duurt nog een stuk langer, het duurt minstens een uur voordat een Bitcoin transactie volledig veilig is doorgekomen.

Het tweede punt waarom banken voor XRP zullen kiezen, en niet voor een andere cryptomunt, is vanwege de transactiekosten. De transactiekosten voor een XRP transactie zijn enorm laag, nog niet eens 1 cent per door te voeren overboeking. Transactiekosten van bijvoorbeeld Bitcoin en Litecoin zijn hoger.

Tot slot is de reden waarom banken volgens Ripple voor XRP zouden moeten kiezen, vanwege de schaalbaarheid van de munt. Momenteel kunnen er 1500 XRP transacties per seconde worden uitgevoerd. Ripple vertelt op haar webiste dat dit is op te schalen naar evenveel transacties per seconde als dat Visa kan verwerken. Dit zijn er zo’n 65.000 in een seconde.

De nadelen van Ripple / XRP

Er is ook een nadeel verbonden aan het gebruik van de XRP munt. Zo is de mate van waarin XRP decentraal is ter discussie te stellen. Ripple verteld dat iedereen zich aan kan sluiten als actieve validator van haar Ledger netwerk. Echter zijn hier in de praktijk wel degelijk voorwaarden aan verbonden.

Bij Bitcoin zijn er duizenden (onbekende) personen die meewerken aan het doorvoeren van Bitcoin transacties. Bij XRP is dit een stukje anders. Er zijn slechts enkele tientallen personen, die bekend zijn bij Ripple, die XRP transacties verifiëren. Hiervan is Ripple zelf ook een onderdeel. Je kan jezelf dus afvragen of XRP decentraal genoeg is in vergelijking met andere cryptomunten.

Ripple mining

XRP kan, in tegenstelling tot vele andere cryptomunten, niet gemined worden. Zoals we je eerder vertelde, heeft Ripple ervoor gekozen gebruik te maken van een consensusmodel voor het verwerken van transacties. Ze maken geen gebruik van een Blockchain. Daarom zijn er geen personen nodig die de cryptomunt van Ripple minen.

XRP vs Bitcoin

Het belangrijkste verschil tussen XRP en Bitcoin, is het doel waarmee deze cryptomunten zijn gecreëerd. XRP is bedacht om transacties tussen banken te verbeteren, door deze sneller en goedkoper te maken. Bitcoin daarin tegen, is bedacht om de bancaire sector volledig buiten spel te zetten. Dit door het mogelijk te maken om zonder hulp van banken, onderling transacties uit te voeren.

Een ander verschil tussen XRP en Bitcoin, is de manier van het verwerken van transacties. Ripple heeft ervoor gekozen om een consensus model te gebruiken waarmee transacties worden geverifieerd en hiermee kunnen plaatsvinden. Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, heeft een andere manier bedacht waarmee transacties worden verwerkt, namelijk door het gebruik van een Blockchain. XRP heeft geen Blockchain, Bitcoin wel.

Ook is er een verschil in de manier van uitgave tussen de twee munten. XRP heeft een maximaal aantal munten van 100 miljard. Al deze munten zijn al beschikbaar. Echter zijn niet al deze munten in handen van de markt. Een groot deel van deze munten is nog in handen van Ripple. Het Ripple team geeft iedere maand maximaal 1 miljard nieuwe XRP’s vrij. 

Bitcoin heeft een maximale hoeveelheid van 21 miljoen. Hiervan zijn nog niet alle munten beschikbaar. Iedere 10 minuten komen er een X aantal Bitcoins vrij bij het minen van een blok. Het aantal Bitcoins dat vrijkomt bij het minen van zo’n blok, wordt iedere 4 jaar gehalveerd.

Het verschil zit hierbij dus in de manier van uitgave van de munt. Bij XRP gebeurt dit in een gecentraliseerde vorm. Het Ripple team beslist hier over. Ook zijn alle XRP munten die ooit op de markt zullen komen al beschikbaar. Bij Bitcoin komen nieuwe munten vrij in een decentrale vorm. Het is vastgelegd in de Bitcoin code wanneer en hoeveel nieuwe Bitcoins er vrij komen. Daarnaast zijn nog niet alle Bitcoins die ooit op de markt zullen komen al beschikbaar.

Hoe kun je aan Ripple's crypto komen?

Het is niet mogelijk om XRP te minen. Dat maakt het kopen van de munt de makkelijkste optie om deze te verkrijgen. Hiervoor zal je opzoek moeten gaan naar een partij waarbij je XRP kunt kopen.

Wij van BTC Radar hebben een partnerschap met Bitvavo. Hier is het mogelijk om XRP te kopen. Vanwege dit partnerschap mogen wij je €1000,- gratis handelstegoed geven voor de eerste week dat je gebruik maakt van Bitvavo. Dit geldt enkel bij het openen van een nieuw account. Zo kun je direct geld besparen op de transactiekosten bij de aankoop van je XRP munten. Om gebruik te maken van deze deal, kun je jezelf via onderstaande button aanmelden.